Rundt klokken 13.30 fredag 9. oktober 2015 fikk nødetatene i Tromsø melding om at det brant i en bolig på fastlandet. Da de kom fram var huset overtent og en kvinne var reddet av en taxisjåfør fra verandaen i første etasje. Kvinnen bodde i huset som hun eide med sin mann, og ble fraktet til sykehuset med lettere røykskader.

Rundt et halvt år senere, på våren i 2016, gikk kvinnen fra å være fornærmet til mistenkt. Politiet mente hun hadde tent på boligen flere steder, etter at hun hadde hatt besøk av sine to søstre på formiddagen. Onsdag startet rettssaken mot kvinnen som er tiltalt for grovt skadeverk.

TOTALSKADD: Huset ble totalskadd i brannen og ble senere revet.

Mannen: – Hun har ikke gjort det

– Jeg har gjennom to år forsøkt å gå gjennom dette, men jeg husker ingenting. Jeg husker ikke noe av den dagen annet enn at jeg våknet av alarmen. Det var mye røyk på soverommet og jeg kom meg ut på verandaen. Så husker jeg ikke noe før jeg våknet på sykehuset, sier kvinnen fra tiltalebenken i sal 8 i Nord-Troms tingrett.

Kvinnen har kortklipt hår og er pent kledd. Hun kjemper tydelig mot tårene mens hun avgir sin forklaring. Retten måtte ta en pause onsdag etter at hun kollapset. Ektemannen sitter ved siden av henne. Han var ikke hjemme da brannen startet, men sa i retten at han ikke tror hans kone tente på huset.

LES OGSÅ: Politiet har hentet inn ti vitner

– Hun har ikke gjort det, aldri verden. Jeg hadde ikke vært i sammen med henne hvis jeg hadde trodd noe slikt, sier han fra vitneboksen.

Skulle selge huset

I retten kom det fram at ekteparet dagen før brannen hadde hatt en eiendomsmegler på besøk. Paret var separert og hadde bestemt seg for å gå hver til sitt. Huset var taksert til 6,7 millioner kroner og planen var ifølge tiltalte at de skulle kjøpe seg hver sin bolig.

Kvinnen fortalte også om en lang sykdomshistorie som også preger henne i dag. Videre sa hun at hun tidvis har drukket en del alkohol, inkludert branndagen.

FORSVARER: Hjallis Bakke forsvarer den tiltalte kvinnen i 50-årene.

På spørsmål fra aktor Henriette Birkelund om brannen kan ha vært et rop om hjelp, blir kvinnen tydelig irritert.

– Hører du hva du selv sier? Vi hadde fått en god takst og skulle selge huset, ikke brenne det ned.

Etter brannen bestemte ekteparet seg for å fortsette å holde sammen i det de begge beskriver som en svært tøff tid.

Huset er i dag revet, de har flyttet til Vestlandet og forsikringsselskapet krever ifølge ektemannen paret for 2,5 millioner kroner.

Troms Kraft: Ikke elektrisk årsak

I rettens første dag forklarte syv vitner seg: Familiemedlemmer, Kripos, innsatsleder i politiet, utrykningsleder i brannvesenet og Troms Kraft. Elsikkerhetsingeniør Torleif Selseng representerte sistnevnte, og var på branntomten høsten 2015. I en rapport konkluderte han med at det ikke var noe som indikerte at brannen hadde elektrisk årsak.

Samtidig poengterte Selseng at en kortslutning kan ha vært årsaken, men at det er vanskelig å fastslå når et hus er såpass nedbrent.

Kvinnens forsvarer, Hjallis Bakke, sier følgende til iTromsø onsdag:

– Da Selseng ble konfrontert med at det både kan og ikke kan være kortslutning, så ble han veldig usikker. Og det er jo ikke alltid slik i brannsaker at man kan fastslå brannårsak, sier Bakke.

Birkelund ønsker ikke å kommentere kvinnens forklaring, men sier til avisen at bakgrunnen for tiltalen hviler på de sakkyndiges rapport. De vil vitne i retten torsdag.