Det har skapt inhabilitet nedover i rekkene i kommunen. Ettersom Falck, som fra månedsskiftet rykket opp som byutviklingssjef, er gift med prosjektleder og arkitekt Øyvind Tufto, er saksbehandlingen sendt helt til topps – til avdelingsdirektør Mette Mohåg. I tillegg til Falck, er også fungerende byggesakssjef Sissel Henriksen inhabil.

Kraftige innsigelser

rives: Dette huset og garasjen skal rives for å gi plass til tre nye boenheter. naboene mener at det vanskelig lar seg gjøre.

Saken startet med at Consto-ansatt Torgeir Ingebrigtsen kjøpte Hagaveien 39E. Etter hvert ble det lagt fram planer om bygging av en ny enebolig samt en tomannsbolig på eiendommen.

Ifølge Mette Mohåg var det opprinnelige prosjektet av en slik karakter at kommunen vendte tommelen ned for planen.

– I ettertid er det gjort justeringer som resulterte at vi kunne godkjenne planene. I det ligger også en mulig oppstart av byggearbeidene.

Inhabile

Mette Mohåg bekrefter at både byutviklingssjef og byggesakssjef er inhabile i saken. Men det forhindrer ikke at etatens øverste leder kan stå for saksbehandlingen.

Dette er ikke naboene til prosjektet enige i. De har klaget kommunens vedtak inn for fylkesmannen og bedt om at planen avvises.

Sandra Jakobsen og Jørn Normann i Hagaveien 39A mener det er grunn til å reise tvil rundt habiliteten i saksbehandlingen. Årsaken er først og fremst at det er gitt en unaturlig rask rammetillatelse – det til tross for at utbygger ikke har avklart spørsmålet om veirett med de øvrige beboerne.

Over gårdsplassene

prosjektleder: Arkitekt Øyvind Tufto er prosjektleder for byggeplanene og mener at alt er tatt hensyn til.

Stein-Tore Hansen i nr. 39D påpeker at det er snakk om en privat adkomstvei for boligene i området.

Her understreker Hansen og flere andre at det nye prosjektet har en gammel rett til adkomst, men at den kun gjelder for eneboligen og ikke den planlagte tomannsboligen.

– Det vil innebære økt slitasje og utvidet trafikk på gårdsveien noe som igjen øker faren for skader.

Ubetydelige endringer

Naboene mener også at planene som kommunen avviste før jul i fjor, bare i ubetydelig grad er endret. I den sammenhengen blir habilitetsspørsmålet brakt på banen.

Arkitekt Øyvind Tufto mener at han har retten på sin side – noe også Mette Mohåg har konkludert med.

Stemmer ikke

inhabil: Byutviklingssjef Laila Falck er en av flere som har erklært seg inhabile i saksbehandlingen.

Naboene mener også at situasjonskartet som ligger ved byggesøknaden ikke stemmer med terrenget.

– Ting fremstår slik at alt går i favør av utbygger – blant annet ved at boligene kommer i rett avstand til adkomsten. Det er påpekt flere ganger i prosessen uten at kommunen har foretatt seg noe.

Avventer fylkesmannen

– Klagerne har all rett til å be om utsatt igangsettelse – noe som ikke har skjedd. Kommer en slik begjæring, kan usikkerheten i saken føre til at kommunen ikke vil godkjenne en søknad om byggestart, påpeker Mette Mohåg.

Prosjektleder Øyvind Tufto presiserer imidlertid at utbygger ikke ønsker å gå i gang med arbeidene, men vil avvente fylkesmannens behandling.

– Vi er av den oppfatning at utbygger har veirett til samtlige boenheter. Likevel ser vi saken an, sier Tufto.