Eliassen, som bor på Reinøya, er en ivrig fritidsfisker. Mandag var han ute for å få fersk torsk på middagsbordet, og han dro om bord flere store rugger.

Overraskelsen kom først da Eliassen skulle sløye fisken.

– Den største fisken var den du ser på bildet. Den så grei ut da vi tok den opp, men magen var full av pellets. Da vi sløyde den, så fløyt alt den «gørra» ut, forklarer han.

– Det var illeluktende og hadde en feit konsistens. Appetitten på fersk fisk forsvant helt, legger han til.

Foto: Privat

– Ikke sensasjonelt

Likevel er dette ikke et uvanlig syn for Eliassen. Han forteller at det er et oppdrettsanlegg omtrent en kilometer unna der torsken på bildet ble dratt i land.

– Jeg har sett det før. Det er ikke sensasjonelt, og det blir mer og mer av det her, sier han.

Johnny Eliassen Foto: Privat

Han understreker at han ikke har noe imot dem som jobber på oppdrettsanlegget, men syns det er synd at fritidsfiskerne har mistet fiskeområder.

– Jobber kontinuerlig med å forbedre oss

Fredd-Jarle Wilsgård, daglig leder i Wilsgård Fiskeoppdrett A/S – som eier et oppdrettsanlegget i nærheten av der Eliassen fisket – har ikke vært tilgjengelig for å svare på spørsmål per telefon. Men han skriver følgende til iTromsø i en tekstmelding:

– Dersom det fiskes fisk ved våre oppdrettsanlegg og fisken har pellets i magen, så er det indikasjon på overforing. Det er noe vi kontinuerlig jobber for å forbedre oss på gjennom vår daglige oppfølging, kompetanseheving og teknologivalg.

– Når vi forer smolt, så brukes en liten pellets som lett kan påvirkes av vind/strøm. Lubben er en ny lokalitet for oss der vi må bli kjent med og lære oss miljøpåvirkningene.

– Ikke farlig

Bjørn-Steinar Sæther, seniorforsker ved Nofima, forklarer at de har gjort mye forskning knyttet til torskefisk som spiser pellets ved oppdrettsanlegg.

– Det ikke er noe farlig i lakseforet. Vi har jobbet en del med hvordan kvaliteten på seien er når den spiser pellets fra lakseforet. Det er for som ikke er tilpasset sei, med tanke på fettinnholdet. Torsk og sei lagrer fett i lever i stedet for muskel, som laksen gjør. Torskefisk som spiser mat med mye fett i får større lever, forklarer Sæther.

Videre forteller han at fisken kvalitetsmessig er litt bløtere i musklene, men skiller seg ellers ikke mye fra annen fisk.

– Det er ikke farlig å spise den, poengterer han.