Arne Hansen har vært yrkesfisker i 40 år. I år ville han og mannskapet prøve noe nytt, nemlig kveitefiske.

De hadde observert at en annen båt lå utenfor Kvaløya, og tenkte at kanskje de også skulle driste seg på å investere i kveitegarn. Uten å nevne noen antall, så har de dratt opp en del kveiter gjennom sommeren, men torsdag i forrige uke skulle bli starten på den drøyeste fiskehistorien Hansen selv har hørt om.

– Det var nordøst og passelig dårlig vær. Vi holdte på å dra opp den andre lenken da «skolten» til monsteret plutselig kom mot oss. Det ble naturligvis litt roping og skriking blant oss, sier Hansen.

Tre kroker i skallen

Mannskapet var rask i vendingene og plantet tre store kroker i hodet på kveita, som mannskapet da anslo var på 220–240 kilo.

– Men det var nordaustkuling og plutselig smalt det. Jeg fikk ikke med meg hva som skjedde, men borte var den, sier Hansen.

– Det ble helt stilt på båten. Vi dro inn resten av garnet, men ingen sa et ord. Vi tenkte lenge på hva vi kunne gjort annerledes, men i ren frustrasjon kastet vi ut lenka igjen litt lenger bort, sier Hansen.

KVEITE: 204 kilo målte kveita da de fikk den i land.

– Det er den vi mista!

Selv om Hansen har fått kveiter på både 160 og 170 kilo tidligere, har ingenting kunne måle seg med den som glapp natt til fredag. Mannskapet snakket allerede om «den ene som manglet» i all fangsten de hadde fått siden i sommer. Men mandag skulle de altså dra opp garnet igjen.

– Vi fikk først opp to kveiter, så ble det rop og skrik igjen. «Det er den vi mistet!», ropte en. Og da kjørte vi fire kroker i den og fikk den over rekka, sier Hansen, som kjente igjen kveita etter skadene de hadde påført den fire dager tidligere.

Kveita, som veide 204 kilo, var nå død og godt kveilet inn i garnet, hvor det i tillegg lå en mindre bonuskveite.

– Det er helt utrolig at det i det hele tatt går an. Hva er oddsen for å få den samme kveita igjen? Det ble mye jubel på oss da, sier Hansen, som endelig kunne forevige den store kveita på bilde, før den ble solgt til et fiskemottak på Kvaløya for 10.000 kroner.

– Den kveita har preget oss gjennom helga. Å miste noe så stort er ikke hyggelig. Jeg har opplevd mye opp gjennom årene på havet, men nå kan vi også krysse av dette, sier yrkesfiskeren.