– Vi bor såpass langt fra byen at vi vet at om vi skal få til noe, så må vi gjøre det selv. Vi må klare oss på egen hånd, for det er ingen politikere som jobber for Ramfjord.

Beskrivelsen kommer fra trofast Frp-velger Hans-Ingar Strand (42).

Typisk ramfjording

Han har for så vidt stemt Høyre en gang – og i skolevalget, da han gikk på videregående i Nordreisa, havnet han helt i motsatt ende.

– Jeg stemte SV fordi de hadde det mest radikale programmet. Men man lærer jo når man blir eldre, sier han med en latter.

Strand er en typisk representant for en ramfjording.

"For folk flest"

Han er innflytter fra byen, han pendler inn til Tromsdalen for å jobbe, han er engasjert i idrettslag og skole – og han stemmer som sagt Frp.

– Frp er partiet for folk flest, og slagordet til partiet er jo at folk skal få lov til å ta egne valg, sier han.

Han tror at befolkningssammensetningen i Ramfjord – og for så vidt andre større bygder nært bysentrum – speiler verdiene til Fremskrittspartiet.

Småbedrifter og håndverkere

– Her i Ramfjord er det mange som jobber i privat næringsliv – som ansatte i små bedrifter eller som selvstendig næringsdrivende – og som har sett skjevhetene i skattepolitikken på nært hold, sier Strand.

Et skattesenkerparti scorer derfor godt i bygda.

Dog er det ikke skattepolitikken som får Strand til å stemme på partiet.

Samferdsel viktigst

– Som ramfjording – og fra Nordreisa – så er jeg opptatt av samferdsel. Frp er det partiet som har den absolutt beste samferdselspolitikken, og Solvik-Olsen vil være vanskelig å erstatte, sier han.

Men det er ikke bare asfalt som opptar Strand.

– Jeg mener at partiets helsepolitikk er den beste, og de kjemper for at også private skal kunne levere tjenester dersom de gjør det godt nok. For meg er det galskap at ikke private som gjør en god jobb – som brukerne er fornøyde med – skal kunne levere helsetjenester, sier han.

Liker Listhaug

Han stikker ikke under stol at asylpolitikken i Norge er viktig for ham.

På spørsmålet om hvem han helst vil ha som statsminister så sier han «Sylvi Listhaug».

LES TIDLIGERE ARTIKLER I SERIEN:

Hans ønske om en strammere asyl- og innvandringspolitikk har imidlertid ingenting med rasisme eller fremmedfrykt å gjøre. Det understreker han flere ganger.

– Du trenger ikke å være menneskefiendtlig for å mene at vi må ha et fungerende asylinstitutt.

– Vi må få nesen ut av soveposen og lukte på realitetene. Vi må innse at båten ikke kan bære mer, og vi må finne en bedre måte å hjelpe folk på enn å dra dem hit til Norge, sier Strand.

Største parti i Ramfjord

I "E8-bygda" Ramfjord er det kanskje ikke uventet at samferdsel og transportpolitikk er viktige tema.

Det viser om ikke annet velgeroppslutningen i stortingsvalgene. 29,8 prosent av stemmene som ble talt opp i Ramfjord valgkrets etter forrige stortingsvalg hadde Frps logo øverst.

Det gjorde partiet til det mest populære – med god margin.

Samtidig var et valgresultat på cirka 30 prosent ikke særlig godt historisk sett for Fremskrittspartiet. Valget i 2009 viste en oppslutning på 45 prosent – og i valget 2005 fikk partiet knappe 35 prosent av stemmene.

For meg er det galskap at ikke private som gjør en god jobb – som brukerne er fornøyde med – skal kunne levere helsetjenester.