I Lakselvbukt valgkrets gjorde Senterpartiet det sterkt med 11,3 prosent oppslutning under stortingsvalget i 2013 og 14,4 prosent i 2009-valget. Sp har gjort gode valg i flere av Tromsøs distrikter, og hadde blant annet hele 25,4 prosent oppslutning på Ringvassøya.

Til sammen bor det 442 innbyggere i Lakselvbukt valgkrets. En av dem er Kjell Borch. Han bor i bygda Jøvik og er en svoren Sp-velger.

– Sp har god distriktspolitikk og landbrukspolitikk. Kort og godt. Selvfølgelig må vi som bor i distriktet og driver med landbruk da stemme på dem, sier han.

Landbruk

Kjell Borch er pensjonert bonde. Hans to sønner, tvillinger, tok over gården for tre år siden. Han bor ennå i sitt eget hus på gården.

– Jeg hjelper til med eggplukking og vedlikehold av gården, så helt ferdig blir man aldri. Jeg er også avløser for guttene på gården, men jeg er pensjonist, så noe heltidsjobb har jeg ikke.

På gården har de sauer og høns. På det meste produseres 7.300 egg om dagen, og sønnene til Borch jobber nå med å utvide fjøset for å få plass til rundt 250 flere sauer.

– Det er stor omsetning i eggproduksjon, men det er høye utgifter også.

Borch forteller at han har merket regjeringens politikk.

– Før var det slik at hvis man var to bønder på én gård, som her, fikk man penger direkte fra staten for avløsere. Men etter Listhaug kom til makta ble det slutt på dette, og man må nå leie inn avløsere. Jeg synes det er en unødvendig endring, men det er en realitet vi må forholde oss til med Frp i regjering, sier han.

Borch-navnet

Til tross for Borch-navnet er han ikke i slekt med Sps toppkandidat Sandra Borch.

– Nei, hun er fra Borch-slekta i Lavangen. Eller, vi er sikkert i slekt om du går langt nok tilbake, men da må du sikkert til 1600-tallet.

LES TIDLIGERE ARTIKLER I SERIEN:

Han forteller at Senterpartiet ikke alltid har hatt like høy oppslutning i bygda.

– Dette har vært ei industribygd med sildefabrikk. Da sto Ap sterkt. Men da den ble nedlagt, tok det nok en stund før folk etter hvert søkte mot Senterpartiet. På landsbygda har folk også en helt annen forståelse av verdien av landbruk.

Lokalt er det én sak som troner over alt annet for Borch: Samferdsel – og da mer presist Ullsfjordforbindelsen.

– Det ville gitt oss 15 minutter inn til Lyngseidet, istedenfor to timer som i dag. Det hadde også kuttet reisetiden til Tromsø betydelig. Trailersjåførene som kommer og henter egg sier at vi har de verste veiene i hele fylket. Jeg skjønner ikke hvorfor vi alltid ender på bunnen av prioriteringslista når det kommer til samferdsel, sier Kjell Borch.

På landsbygda har folk en helt annen forståelse av verdien av landbruk.

SAUER: Borch og familien har flere hundre sauer på gården. Foto: Ronald Johansen / iTromsø