Under stortingsvalget i 2009 fikk Høyre 17,4 prosent oppslutning i Sommarøy valgkrets. Fire år etter hadde de nesten en dobling, med 30,8 prosent oppslutning i valgkretsen. 2011 hadde valgkretsen 619 innbyggere. Sommarøy er også rikeste distrikt med gjennomsnittlig formue på 926.559, ifølge ligningstallene for 2015.

Frelst av Jens Johan

Martin Andresen (26) har bodd på Sommarøy siden 2012, og beskriver øya som verdens vakreste. Andresen stemmer Høyre, som nesten en av tre velgere også gjør i valgkretsen.

– Grunnen til at jeg stemmer Høyre er at de ser at Tromsø er mer enn byen, og de ser distriktene. At jeg endte opp i Høyre har også mye med Jens Johan Hjort å gjøre. Det var han som gjorde meg begeistret for partiet, med måten han satt Tromsø på kartet som ordfører, sier han.

Andresen jobber med oljeboring i Aker Solutions, og pendler annenhver måned til Kongo. I tillegg jobber han i et eget finansselskap med kontor i Tromsø-sentrum, når han ikke er på jobben i Aker Solutions.

– Jeg står opp i fem–sekstiden, og så er det fullt kjør med arbeid til nitiden på kvelden. Det er sånn jeg liker det. Både folk på Sommarøy og Høyre-velgere er kanskje folk som liker å skape ting, og å se at ting skjer. Det liker jeg, sier han.

LES TIDLIGERE ARTIKLER I SERIEN:

Broren var ordførerkandidat

Andresen er storebroren til «Yttersia»-Kristian, som var Kystpartiets ordførerkandidat i valget for to år siden, og som kom med en rekke kontroversielle utspill. Det falt ikke helt i smak.

– Det var en flause hele opplegget. Jeg er glad han ga opp politikken, og heller satser på musikk.

Andresen mener Sommarøy-innbyggerne tjener godt på Høyre-politikk.

– Jeg tror det har noe med at Høyre legger til rette for distriktene. De ser havet og fiskeri og legger til rette for næringsutvikling i distriktene, og at man skal få satse på havet, både med oppdrett og fangst. På Sommarøy er det mye privat næringsliv. Høyre gjør det lettere for private aktører å drive, det kan være det slår godt an her. Vi har et hotell som har bygd ut, vi har butikk, kro og flere arbeidsplasser innen fiskeri, sier han.

Lei av eiendomsskatt

Andresen deler Høyres syn på skattepolitikk.

– Jeg synes det er rett at vi har et relativt høyt skattenivå, det er tross alt sånn vi finansierer velferdsstaten. Likevel trenger det ikke være høyere skatter enn i dag, og eiendomsskatten synes jeg ingenting om. Ap gikk til valg på å ikke øke den, og nå har den skutt i været. Det merkes godt. Jeg kjenner jeg gleder meg veldig til kommunevalget om to år, hvor vi kan få rødt ut av styre og stell, sier Martin Andresen.

Både folk på Sommarøy og Høyre-velgere er kanskje folk som liker å skape ting.