Ida Storm ble kjent gjennom Idas dagbok – en dokumentar om det å ha psykiske plager. Modig bød hun på seg selv og sine erfaringer. Dokumentaren høstet gode anmeldelser og priser.

I dag er det altfor mange som sliter og faller utenfor. Et økende antall opplever psykisk plager, og flere unge blir uføre. 70.000 unge står utenfor arbeidslivet, og det er flere årsaker til det. Noen har psykiske plager av forbigående art, mens andre har diagnostiserte psykiske lidelser.

Fra min praksistid som psykolog deler jeg erfaringene til Ida. Ikke alle vet at hjelpen finnes, men også at det kan være vanskelig å vite at du trenger hjelp.

Vi forebygger for eksempel kreft (røykelov, handlingsplaner for kosthold, fysisk aktivitet etc.), men mangler tilsvarende krafttak for vår psykiske helse. Dette vil Arbeiderpartiet gjøre noe med.

Stikkordene er tidlig innsats, lavterskeltilbud og mer penger til kommunene.

For å ta tidlig innsats først: Vi vil integrere psykisk helse som en del av skolefagene for å gi elevene kunnskap, men også for at tabuer kan brytes ned i klasserommet. Det skal være helt OK å slite.

Vi setter også av penger til forebyggende tiltak for barn og ungdom som lever med psykisk syke foreldre.

Samtidig vil vi igangsette et systematisk arbeid i kampen mot vold mot barn, samt gi barn opplæring i hva overgrep er og hvordan de kan si fra.

For det andre: Vi trenger flere lavterskeltilbud for lettere å fange opp unge som har det vanskelig.

Arbeiderpartiet vil gjøre helsesøstre mer tilgjengelige gjennom å åpne for «e-helsesøster», men også etablere lett tilgjengelige lavterskeltilbud med mulighet for drop-in, som Familiens Hus og Ung Arena.

Egenandelen hos fastlege og legevakt for 16- og 17-åringer fjernes.

Helsevesenet skal styrkes for unge fra de er elev til student. Derfor øremerker vi penger til tverrfaglige skolehelsetjenester og helsestasjoner. Samarbeidet mellom studenthelsetjenesten og sykehusene om psykisk helsetilbud til studenter skal bygges ut.

Vi vil også innføre en nasjonal bemanningsnorm for skolehelsetjenesten i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger, og øke bruken av gradert sykemelding.

Forebygging og et bedre psykisk helsetilbud krever bedre kommuneøkonomi, det er det tredje. Arbeiderpartiet prioriterer ikke skattekutt til de som har mest fra før.

Derfor har vi råd til å styrke kommuneøkonomien. For pengene vil vi ansette flere faste psykologer i kommunene – sånn sikrer vi et bedre tilbud over hele landet. Og det haster.

Forskjellene i Norge har skutt fart. Bare fra 2013 til 2015 har de økt med 9,7 prosent, ifølge Det tekniske beregningsutvalget (TBU). Vi vet at veien mellom fattigdom og psykiske vansker er kort. Det gir lav selvfølelse og grobunn for psykiske plager.

Utjevning av sosiale forskjeller er derfor en hovedsatsing i handlingsplanen til Psykologforeningen.

Like viktig er det å erkjenne at vi ikke har alle svar for å gi mest mulig presise tiltak. Derfor vil Arbeiderpartiet kartlegge befolkningens psykiske helse, og følge opp kunnskapen med nye grep.

I det ligger også å lytte og lære av mennesker med den unike kunnskapen som Ida og mange andre har. Mellom 30–50 prosent vil få en psykisk lidelse i løpet av livet. Det er innafor å føle seg utafor.

For som Ida sier det: «Jeg tror alle mennesker trenger noen å kjenne seg igjen i. Å ikke være helt alene. Og man skal ikke trenge å skamme seg.»