Da regjeringen Solberg la fram revidert nasjonalbudsjett i mai lå det fem millioner kroner til videre arbeid med et nytt kompetansesenter for hav og arktiske spørsmål i Tromsø.

Haster med havsenter

Mandag kunne fiskeriminister Per Sandberg (Frp) doble beløpet, med fem millioner kroner til. De ti millionene skal brukes til å få en driftsmodell på plass så raskt som mulig for at Norge skal beholde sin forskningsposisjon.

– Vi sa i Havmeldingen at ting skjer fort og alles øyne er rettet mot havet, derfor haster det at vi får på plass et kompetansesenter som kan samordne kompetansen. Når organisasjonen er på plass må vi klare å skaffe 30 millioner kroner til å drifte et fullskala havsenter, sier Per Sandberg.

Milliarder til FoU

UiT har sammen med Arctic Frontiers, Norsk Polarinstitutt og Havforskningsinstituttet arbeidet med et konsept for et felles kompetansesenter. I Havmeldingen som ble lagt fram i mars i år, sies det at regjeringen i samarbeid med akademia, forvaltning og næringsliv vil opprette et slikt senter.

I dag brukes det fem milliarder i forsknings- og utviklingsmidler innen marin sektor, målet med havsenteret er å få mest mulig ut av denne investeringen. Regjeringen mener potensialet er stort for at all kunnskapen kan omsettes i flere arbeidsplasser.

Nybrottsarbeid

– Det handler om å forene kreftene i en felles satsing hvor potensialet er stort for næringsutvikling, spin off og flere trygge arbeidsplasser. Kompetansesenteret er nybrottsarbeid og vi trenger en prosess i starten for å finne ut hvilken modell man velger for å få ut potensialet, få til bedre samhandling mellom forskningsmiljøene og knoppskyting ut mot næringslivet, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H).