Festen er i gang: Om få timer åpner Tromsøysundtunnelen

Etter to år med vedlikeholdsarbeid, er det nå klart for åpning av begge løpene i tunnelen.

ÅPNINGSFEST: I forbindelse med åpningen av begge løpene i Tromsøysundtunnelen arrangeres det gateløp og bollefest.Foto: Lena Verås Eriksen

LØPERE: De første som får ferdes i Tromsøysundtunnelen er flere hundre løpere fra Tromsøkarusellen.Foto: Lena Verås Eriksen

PÅ TUR: Det ble arrangert løp i to distanser i forbindelse med åpningen - et løp ned til bunnen av tunnelen og tilbake, et løp helt til Tomasjordsiden og tilbake.Foto: Lena Verås Eriksen

nyheter

Regionveisjef Torbjørn Naimak hadde ifølge seg selv en "stor dag".

- Jeg har holdt på med vei lenge, og noen dager er bedre enn andre. Dette var absolutt en veldig god veidag, sier han til iTromsø.

Vegvesenet fikk ros av mange av de oppmøtte fordi man lot løpere være de første som fikk bruke det nye tunnelløpet.

- Noe man gjør en gang i livet

- Vi har hatt mange tradisjonelle veiåpninger opp gjennom årene, men vi ønsket å ha en uvanlig åpning denne gangen - og å springe gjennom Tromsøysundtunnelen - det er noe man bare kan gjøre en gang i livet, sier Naimak.

De første bilistene vl slippe inn i tunnelen etter klokken 21.

Da vil man merke at tunnelen er blitt lysere og forhåpentlig triveligere, sier Naimaik.

Bedre systemer for overvåking og varsling

- Dog vil ikke bilistene se det som har kostet mest penger i løpet av renoveringen, nemlig rør og ledninger som er gravd ned i veibanen, sier han.

De nye tunnelløpene har også fått nye overvåkings- og varslingssystemer, sier han videre.

Når tunnelløpene nå åpner i begge retningene er det etter nesten to år med ombygging og renovering.

Takker for tålmodigheten

- Det er viktig at vi får åpnet tunnelen for trafikantene igjen etter så lang tid. Vi er veldig takknemlig for trafikantenes tålmodighet under arbeidet, sa prosjektleder Eirin-Anne Blix til iTromsø forrige uke.

Ifølge Statens vegvesen er begge tunnelene nå lysere og har friskere luft, de er også betydelig sikrere enn da arbeidet startet for to år siden.

Sammen med Bedriftsidretten, inviterer Statens vegvesen til både bollefest og testløp fra klokken 18.00.

- Dette er et unikt løp langs ei unik løype, så vi forventer mange løpere i tunnelen. Anledningen er jo spesiell også for Tromsøs befolkning, så vi håper på en stor tilskuerskare og solide heiarop, sier Ole Morten Ekanger i Bedriftsidretten i Troms og Finnmark til veivesenets nettsider.