Fiskeriminister og Frp-nestleder Per Sandberg besøkte Tromsø og Norges sjømatråd for å legge fram regjeringens nye eksportstrategi mandag.

– Vi er få i Norge, men vi er steike gode. Dette er Norges aller første rapport for eksport og internasjonalisering. Denne strategien handler om handel, investering og kunnskap, samt konkurranse utenfra. Våre mål med denne strategien er å øke eksporten av eksisterende næringer og legge til rette for eksport av nye næringer, sier han.

Frihandel

Frp-nestlederen trekker særlig fram utenlandske investeringer og frihandelsavtaler.

– Vi må styrke Norge som vertsnasjon for investeringer, forskning og innovasjon. Vi må i større grad ønske velkommen investeringer, og ikke avvise de. Hvis utenlandske investeringer gjør at vi får bygget infrastruktur rimeligere, med like høy kvalitet, så synes jeg det er positivt, sier han.

Sandberg mener også at frihandelsavtaler er viktig for eksport av fisk.

– Det aller viktigste er enda mer trykk på frihandelsavtaler. Det blir tøffere der ute, og det føles nesten som proteksjonisme. Hver enkelt nasjon legger standarder og høyere importkrav på hva som skal importeres. I Kina er de veldig tøff på dette med fiskevelferd og på sykdomsbildet. Sanitærkravene på import av mat blir tøffere. Det er positivt, for vi er knakende gode. Laksen er det mest kontrollerte matproduktet vi har, forklarer han.

Eksport fra nord

Sandberg mener potensialet for eksport i Nord-Norge er stort.

– I Nord-Norge står man for en betydelig eksport allerede, og det er særlig sjømat og havbruk – men også å «eksportere Norge» som turistmål. Tromsø har et sterkt kompetansemiljø – og er en salgsvare i seg selv. Ti prosent av norsk vareeksport kommer fra Nord-Norge. I 2016 var over 28 prosent av norsk fiskeeksport fra Nord-Norge, og vi skal øke begge deler betydelig. Vi har et stort potensial, sier fiskeriministeren.

Positivt

Administrerende direktør for Norges sjømatråd, Renate Larsen, er positivt innstilt etter å ha hørt Sandbergs presentasjon.

– Jeg er spent på å lese hele strategien. Etter å ha hørt statsrådens presentasjon ,vil jeg si at det er positivt at det settes et såpass stort fokus på eksport av fisk. Vi er verdens nest største fiskeeksportør, 95 prosent av all fisk som fanges i Norge eksporterer vi, sier hun.

FULLSATT: Fiskeriminister Per Sandberg presenterte den nye strategien hos Norges sjømatråd på Kystens hus Foto: Ronald Johansen / iTromsø