Derfor har de frest opp seks kilometer med asfalt her

Og til helgen stopper arbeidet på strekningen opp.

Langt strekk: Før helgen var veien frest opp helt fra brua i Håkøyabotn til Tisnes. Bildet er tatt rett nord for Villmarkssenteret. Foto: Rikke Lange

Fersk asfalt: Mandag ettermiddag hadde strekket fra brua i Håkøybotn til bakken sør for Villmarkssenteret, rett før Marisletta, fått et ferskt lag med asfalt. Foto: Aud-Marit Johansen

nyheter

På fylkesvei 862 på Sør-Kvaløya, på strekningen mellom brua i Håkøybotn og Tisnes, har Statens vegvesen over de siste to ukene frest opp hele seks kilometer med asfalt. Mandag begynte de den store jobben med å legge nytt dekke på strekningen.

– Folk må belage seg på å vente på ledebil utover uka mens vi gjør oss ferdig, sier Geir Johnsen, byggeleder for vei i Statens vegvesen.

Opphold i arbeidet til helga

Det er samme entreprenør som utfører arbeidet i Håkøybotn og det planlagte dekkeskiftet på Tromsøbrua. Siden det allerede er fastsatt dato på arbeidet som skal gjennomføres på brua, som skal starte natt til fredag, blir det opphold i arbeidet på Sør-Kvaløya inntil de er ferdig der.

– Det vi gjør denne uken er å legge et tynt oppretningslag med asfalt for å forsegle veien på hele strekningen, som et fundament. Det som tar lengre tid og som skal gjøre at veien holder seg noen år, er å legge et såkalt «slitelag». Det får vi ikke lagt før vi er ferdig med jobben på brua. Da blir det en ny runde med ledebil og det som hører med, forklarer Johnsen.

Ny praksis

Mange har de siste ukene stilt seg undrende til at seks kilometer ble frest opp samtidig. Dette har bakgrunn i en ny praksis for dekkeskifte hos veivesenet.

– Det er mer hensiktsmessig at man tar hele strekningen samtidig i stedet for å gjøre det i etapper. Fordelen er man får ned kostnadene og utførelsen av arbeidet er lettere. Når det er sagt, er det klart at det blir en lengre periode og et større strekk hvor bilistene blir rammet av anleggsarbeidet, sier Johnsen.

– Når kan man forvente at arbeidet ferdigstilles?

– Det er vanskelig å si. Vi må gjøre oss ferdig på brua først, og det kommer litt an på været. Vi blir ferdig i god tid før vinteren i alle fall.