I fjor omsatte spillbransjen i Finland for 2,5 milliarder euro, mens man i Sverige rundet 1,5 milliarder. Til sammenligning, kan norsk spillindustri vise til beskjedne 358 millioner kroner i 2016.

– Til forskjell fra Sverige og Finland, vegrer norske investorer seg for å satse på spill fordi de kan lite om det. Her til lands satser man på eiendom, da det gir trygg avkastning, og lite annet, sier Henriette Myrlund, som står bak Splash, en spillutviklingsworkshop som arrangeres årlig om bord på Hurtigrutens skip.

Inviterer til jam

Sammen med Anita Andresen, seniorrådgiver og prosjektleder i Bedriftskompetanse AS, har derfor Myrlund besluttet å arrangere en spillutviklingshelg i Tromsø, slik at interesserte fra landsdelen, samt Nord-Sverige og Finland, kan møte hverandre og jobbe sammen.

– Det er en «game jam». Konseptet går ut på at man deler opp de omtrent 50 deltakerne i grupper på mellom to og fire personer, så får de 48 timer på seg til å utvikle en prototyp til et spill. Det kan være alt fra brettspill til mobil- eller dataspill, forteller Myrlund, og fortsetter:

– Illustratører, programmerere, 3D-artister, lyddesignere, musikere, idérike personer og personer med generell interesse for spillutvikling ønskes hjertelig velkommen til å delta. Dette er et lavterskeltilbud.

LES OGSÅ: Syv år etter spillanseringen tjener han fortsatt over 20 millioner i året

Vil styrke miljøet

Poenget er å få samlet flest mulig, slik at de kan bli kjent med hverandre.

– Det handler om å få på plass et skikkelig miljø hvor man kan lære av hverandre. Her i Norge er vi alt for spredte. Det finnes en rekke mennesker som driver med dette som hobby, men som ikke kjenner til andre som holder på med det samme. Det må vi få endret på dersom vi ønsker at flere skal satse på spillindustrien, forklarer Andresen.

Spillutviklingshelgen er en del av Nordic Business Support, et samarbeidsprosjekt mellom Business Ouli, Norrbottens Handelskammare og Bedriftskompetanse AS, hvor næringer og bedrifter drar nytte av hverandres kompetanse og erfaringer på tvers av grensene i Nord-Norge, Nord-Finland og Nord-Sverige. Prosjektet støttes av de tre nordligste fylkeskommunene, samt Innovasjon Norge.

Satser på samarbeid

Andresen, som leder prosjektet, mener det offentlige, samt norske investorer og landets spillbransje har mye å lære av våre naboer i øst.

I 2010 ble det for eksempel omsatt for 124 millioner euro i Sverige. På knappe seks år, har landet opplevd en omsetningsvekst på hele 950 prosent.

– Vi må nå se på hvordan vi kan få til det samme. I tillegg til å drive kompetanseheving blant investorer, må vi også få til å utnytte de kommersielle mulighetene i bransjen, og der kommer workshopen inn. Vi har tro på at slike samarbeid øker mulighetene for å skape «business» av deltakernes kreativitet, sier Andresen.

«Game jamen» starter fredag i Sparebankens lokaler i Kaigata og avrundes søndag ettermiddag, hvor deltakerne viser fram prototypene sine.

– Deltakerne begynner å strømme på, halvparten av målet om 60 deltakere er allerede påmeldt fra Finland. Fra Sverige er påmeldingen også god, mens vi fremdeles ønsker oss sterkere deltakelse fra det nordnorske miljøet, forteller Andresen.

Det er åpent for påmelding fram til fredag formiddag.