Natt til tirsdag ble det klart at SV har gjort et brakvalg på Tromsøya. Partiet tar over 20 prosent i de folkerike bydelene Bjerkaker og sentrum. Borgerlige parti gjør det godt i disse bydelene også, men det er et tydelig rødgrønt flertall.

Gjør det svakt i «fiskerikrets»

Til gjengjeld står de borgerlige partiene sterkt i Distrikts-Tromsø. I Ramfjord har for eksempel Fremskrittspartiet hele 56 prosent av stemmene, mens fiskerikretsen Sommarøy har Frp og Høyre hele 56 prosent av stemmene, omtrent likt fordelt på 28 prosent hver.

Til sammenligning gjør SV det forholdsvis svakere med 7,3 prosent av stemmene i Sommarøy. Partiet har frontet fiskeripolitikk i årets valgkamp, men fokuset har ikke overbevist i «fiskerikretsen», slik det muligens har gjort i sentrumsnære strøk.

SV-veteran Gunhild Johansen mener fiskeri er en urban vinnersak.

– Jeg tror det ligger i bybefolkningens erkjennelse av at Tromsø er bygget på fiskeriene. Det er mange som snakker om hva vi skal leve om etter oljen. Da er det fint at SV har vært med på å sette fisk inn i folks bevissthet, sier Johansen

Senterpartister

I to kretser er det umulig å kåre en borgerlig eller rødgrønn seier. Det er i Reinen og Kroken. Årsaken er at begge blokkene gjør det sterkt, men skilles av så små marginer at partier i sekkeposten «andre» vil utgjøre forskjellen.

I distritkskretsen Lakselvbukt er det Senterpartiet som sikrer et soleklart rødgrønt flertall. Partiet henter inn 25 prosent av stemmene i kretsen og er størst.

SP gjør det også sterkt på Malangshalvøya, med 19 prosent av stemmene. Samme prosenten får de i valgkretsen Kattfjord, men her er Høyre og Frp dominerende med 58 prosent av stemmene. De to borgerlige partiene har en liten tilbakegang, mens SP øker med over 13 prosentpoeng i kretsen fra stortingsvalget i 2013.

Mangler resultat

Kretsen Vengsøy- og Skogvik er det ikke oppgitt resultat. Årsaken ligger i at det er under 100 stemmeberettigede i kretsen, dermed telles stemmene sammen med en annen valgkrets for å bevare anonymiteten.