SPENNENDE: Få stemmer skiller Synnøve Søndergaard (Ap, bildet) og Frps representant Aud Helene Marthinsen i vår stemmekrets. Her fra Arbeiderpartiets valgvake mandag. Foto: Ronald Johansen
            (Foto: s)

SPENNENDE: Få stemmer skiller Synnøve Søndergaard (Ap, bildet) og Frps representant Aud Helene Marthinsen i vår stemmekrets. Her fra Arbeiderpartiets valgvake mandag. Foto: Ronald JohansenFoto: s

Søndergaard i valgdrama – foreløpig inne med 11 stemmers margin

Sametingsvalget:

Den tromsøbosatte Ap-politikeren og LO-lederen Synnøve Søndergaard kjemper med Frp om det siste mandatet fra Troms-kretsen.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Ved forrige sametingsvalg tok det to uker å telle opp alle stemmene. Ved årets valg tar det også tid. I skrivende stund er rundt 70 prosent av stemmene i Gáisi valgkrets talt opp, mens nærmere 90 prosent av stemmene totalt er talt.

– Jeg registrerer at det står på cirka 11 stemmer mellom meg og Frps kandidat, skriver Søndergaard i en tekstmelding til iTromsø.

LES OGSÅ: Sametingskandidat mener alle samer bør få borgerlønn

Kjemper mot Kåfjord-kandidat

Søndergaard har en lang politisk karriere bak seg, blant annet har hun vært fylkesråd for samferdsel og fylkesråd for kultur i Troms. Hun er nåværende distriktssekretær i LO.

Frp-kandidaten som hun kjemper mot er Aud Helene Marthinsen fra Kåfjord. Hun er parlamentarisk leder for Frps sametingsgruppe og landsstyremedlem i Frp.

Fremskrittspartiet har i sitt valgprogram at de ønsker å legge ned Sametinget slik det er i dag.

De har foreløpig fått rundt syv prosent av stemmene på landsbasis.

LES OGSÅ: Helga Pedersen trekker seg som presidentkandidat til Sametinget

– Håper på tillit

Søndergaard mener det vil være bedre om hun kommer inn, på bekostning av Frp.

– Jeg regner med at velgerne heller vil ha en folkevalgt som støtter Sametingets arbeid enn noen som vil legge de ned. Jeg har ledet samepolitisk råd, og vært aktiv samepolitiker i Troms for arbeiderpartiet i de siste 15 årenne, sier Søndergaard.

Hun legger også til grunn sitt arbeid som fylkesråd for kultur og samarbeidet hun der hadde med Sametinget.

– Jeg var en pådriver for et nært samarbeid med Sametinget om språk og kulturkunnskap i den videregående skolen, fikk på plass en avtale om bokbussen i Sør-Troms og hadde et uttalt fokus på å gi samarbeidsavtale mellom sametinget og Troms et reelt innhold. Jeg håper på tillit til å fortsette dette arbeidet som folkevalgt på sametinget, sier Søndergaard.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: