Det gjorde de med åpen dag, duodji-marked og kafé. Og vertene i kafeen fikk gjennomgå sin egen lille ildprøve.

– Flere av dem som står i kafeen nå har nettopp begynt å lære seg samisk og nå må de snakke språket med de samisktalende gjestene. Jeg har selv hørt flere tilfeller hvor så har skjedd, sier Kasia Dominczak ved Gáisi Språksenter.

ILDDÅP: For de frivillige i kafeen hadde den lille økta ei dobbel betydning. Det var også en sjanse å praktisere samisk språk.

– Det gjør ingenting å begå noen feil for det er den eneste måten å lære seg språk på: å bruke det praktisk, fortsetter hun.

Utstilling og fest

Lørdagen var med andre ord en heldags innflytningsfest.

– Vi måtte jo finne på noe stort når vi skulle overta driften av et slikt hus, sier Karin Mannela, daglig leder ved Gáisi.

Oppmøtet var det lite å si på, selv om klokka ikke var stort over åpningstid.

– De ivrigste kom før vi hadde åpnet, men vi var klare for dem også. Så langt ser det bra ut, sier Mannela med et smil.

Inne i det historiske huset var det utstilling med brukskunst – duodji, samisk litteratur og grafikk.

– Dette er ikke bare for samer, men for hele Tromsø hvor den samiske kulturen er en del av en større helhet. Derfor er det viktig å skape arenaer hvor vi kan møtes. Så her tilbyr vi smaksprøver av forskjellige samiske kulturuttrykk, sier Mannela.

Midlertidig løsning

At Gáisi Språksenter overtar driften for Skansen betyr ikke at den gamle tollbygningen nå har blitt byens samiske hus, et prosjekt som er under utredning.

– Nei, vi kaller det et "i-vente-på-samisk-hus", sier Mannela.

Skal man dømme etter oppmøtet, er det nok mange som kunne tenke seg et slikt hus her i byen.

– Et samisk hus skal jo være mer enn et samlingssted for byens samer, det skal jo være for hele byen. Når vi samarbeider med Tvibit om duodjikurs for ungdom så blir de fulltegnet med en gang. Det var til og med vi skeptiske til i starten, sier Mannela og ler.

Ikke alt som er til salgs

Lakselvbukt husflidslag var ett av flere lag og kunstnere som stilte ut duodji av ypperste klasse. Men det fineste Therese Mathilda Kolstrøm hadde laget var ikke til salgs. Det henger over ryggen hennes.

LAGER SELV: Therese Mathilkde Kolstrøm har selv laget sjalet hun har på seg. Bak henne henger ei samisk kofte som en av hennes venner ved Lakselvbukt Husflidslag har laget.

– Dette sjalet har jeg laget selv etter å ha gått på kurs i år. Det var mer arbeid enn jeg hadde trodd, sier hun og ler.

Ved husflidslaget lærer de seg også å lage kofter og andre bruksgjenstander.

– Det er veldig bra med slike markeder hvor vi kan vise oss fram og få tilbakemelding på det vi har laget, sier Kolstrøm.

Konsert på kveldstid

I solveggen utenfor koste folk seg med både sol, kaker og samiskinspirert mat fra Bårstua 1840.

SOLVEGGEN: Inga Waage Mikalsen (til høyre) har selv samiske røtter og ei tante fra Manndalen som solgte husflid ved Skansen. Selv fikk hun sitte i solveggen sammen med Hallgjerd Nordahl (fra venstre), sin mor Jenny Mikalsen og Elisabeth Grennes.

– Tanta mi står inne og selger husflid fra Manndalen og sin egen bok, også har jeg Mamma med meg, sier Inga Waage Mikalsen.

– Et hus som dette kan være kjempeviktig. Også er det trivelig å kunne møte kjentfolk med samme røtter som deg selv, avslutter Mikalsen.

Lørdag kveld klokken 20 er det klart for utendørs konsert med Thomas Marainen, Inger Karoline Gaup, Lars-Ánte Kuhmunen og Piera Jovnna Somby med band.

– Det er ikke tilfeldig at den er utendørs. Dette skal være et lavterskeltilbud hvor folk kan komme innom og bare se hva som skjer, sier Karin Mannela.