Under Forsker Grand Prix får publikum møte på ti utvalgte stipendiater ved UiT. De får fire minutter hver på å presentere sin oppgave og funnene deres, mens publikum og et dommerpanel skal kåre den beste formidleren. De to beste sendes videre til den nasjonale finalen. Det er fire år siden sist UiT arrangerte konkurransen og på onsdag blir det stor spennvidde på forskningen som skal legges fram.

– Jeg og medmentor Audun Hetland har jobbet med denne gjengen siden mai, og det har vært en sann fryd fra dag én. Årets deltakere er veldig flinke og spennet på materialet de legger fram er stort. Du får servert alt fra hjernekirurgi til urfolksrettigheter, forteller Malcolm Jobling, veteranmentor i konkurransen og selv professor innen arktisk og marin biologi. Hetland på sin vant selv den nasjonale finalen tilbake i 2011.

Skal kunne forstås av alle

Forskningsformidling er et tema som nok ikke høres veldig spennende ut, men som er utrolig viktig. Det handler om forskernes egen evne til å fortelle og legge fram arbeidet og funnene de gjør. Konkurransen setter det hele på spissen med tidspresset, underholdnings «kravet» og muligheten til å ta i de bruk virkemidlene som deltakerne selv føler er nødvendig for å vinne publikumsgunst.

LES OGSÅ: Stakk av med seieren i «Forsker Grand Prix»

– Her handler det om at alle skal kunne forstå det som legges fram uten å selv ha en grad i faget. Det kan også være utfordrende å finne en informativ, men underholdende måte å legge fram arbeidet sitt uten å gå på kompromiss med det faglige innholdet. Det er ikke lett, men om man mestrer det er det en gave som fortsetter å gi så lenge man holder på med forskning og forelesninger, sier Jobling.

Aha-opplevelse

Deltakerne i år var spente under den tekniske gjennomgangen fredag på Hålogaland Teater. Elisabeth Jarhelle, som forsker på arvelig bryst- og eggstokkreft, sier prosessen har vært ekstremt lærerik, og anbefaler andre til å melde seg på konkurransen om de får muligheten

– Det er mange ting man tar for gitt at folk bare skjønner fordi det er en selvfølge for oss som jobber med stoffet, og da er det veldig nyttig å gå gjennom en slik prosess. Man finner essensen i materialet man jobber med og jeg fikk meg en skikkelig aha-opplevelse. Det har vært krevende, men helt utrolig artig og lærerikt, forteller Jarhelle, og får støtte fra meddeltaker Torbjørn Øygard Skodvin, som forsker på utposninger i hjernens blodårer:

LES OGSÅ: Ekspert mener «tulleforskning» kan skape uro og engstelse

– Man har som forsker et ansvar for å gjøre arbeidet sitt tilgjengelig og forståelig for folk flest. Om man ikke klarer å legge fram graden sin på fire minutter, så burde man kanskje finne seg noe annet å drive med.

Christer Johnsgård er konferansier under arrangementet, og de 250 tilgjengelige plassene er per mandag kveld fullbooket. Det er likevel mulig å sette seg på ventelisten via UiTs hjemmeside.