– Urkorn har ikke vært gjennom moderne produksjonsmetoder og har derfor sine opprinnelige egenskaper intakte. Dessuten benyttes det steinkverner – en prosess hvor kornet langsomt blir malt til mel og hvor alle gode næringsstoff blir i det ferdige produktet.

Får ubehag

Vidar Wiik er alene om å bake et økologisk brød. Fra i morgen er det i handelen.

LES OGSÅ: Fra brød til edle dråper

– Det er en kjensgjerning at mange – spesielt kvinner i en bestemt alder – oppgir at de får ubehag når de spiser bakverk med vanlig hvetemel. Urmel derimot inneholder minimalt med gluten, men vil uansett ikke passe for personer som har utviklet Cøliaki.

Egen blanding

Urkorn-brødet inneholder omtrent likt med siktet speltmel, sammalt emmer og sammalt enkorn.

Ifølge Wiik gir den naturlige modningsprosessen bare en femtedels avkastning sammenlignet med andre korntyper som benyttes til baking.

Overgår alt

– Men sunnheten overgår alt annet – også fordi kornet ikke er sprøytet med plantevernmidler eller kunstig gjødslet.

LES OGSÅ: Han er ny leder i Tromsø Bakeri Eiendom AS

– Dessuten viser flere studier at inntak av meltypene ikke gir samme, negative konsekvenser som mer brukte varianter.

Ikke redd for

Siden oppstarten våren 2001 har Tromsø Bakeri ikke vært redd for å gå nye veier.

– Vi har eksperimentert en god del og produktene er i tur og orden blitt godt mottatt. Derfor håper vi at også urkornbrødet skal falle i smak, sier Wiik.

Familiebedrift

Sammen med sønnene Kristian og Andreas Wiik, har familien 60 prosent av aksjene i selskapet. De resterende eies av to bakere.

LES OGSÅ: Mener næringslivet fryses ut av Tromsø kommune

– Vi startet i det små med 8–9 millioner kroner i omsetning første året. De siste årene har vi endt på drøye 30 millioner kroner hvorav 7–8 prosent har havnet på bunnlinjen.

På husjakt

Vidar Wiik røper at han i større grad har overlatt ansvaret til neste generasjon.

– Jeg skal konsentrere meg om å finne nytt husvære til bakeriet. Lokalene i Breivika er blitt for små og vi trenger nesten å doble arealet for å kunne få en mer moderne produksjon. Pt. har vi en del alternativ, men avventer prosessen på grunn av for høye, lokale entrepriser, sier gründeren.