I august skrev iTromsø at havnedirektør Halvar Pettersen vurderte å skrinlegge Tirpitz-minnerommet som opprinnelig skulle få plass i den nye havneterminalen.

Og slik ble det, selv om Pettersen i april annonserte at det allerede var satt av 25 kvadratmeter til stillerom der det skulle være enkel utsmykning, sitteplasser, dempet musikk og en vegg med navnene på de omkomne på «Tirpitz» som sank utenfor Håkøya 12. november 1944.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og flere stilte spørsmål om hvorfor man i et offentlig bygg skulle minnes døde tyske soldater.

Nå har derimot Pettersen og en gjeng historieinteresserte personer fått en ny idé for havneterminalen på Prostneset.

Les også: Tirpitz-minnerom stoppet

– Mye burde fram i lyset

– Ingenting er bestemt ennå, men det vi for eksempel har snakket om er bilder på glassvegger som vil illustrere andre hendelser med betydning for Tromsø i perioden 1940 til 1945. Det er ikke snakk om et eget rom, men flere bilder eller installasjoner gjennom terminalen, sier Pettersen og legger til at dette har vært en idé som kom på bordet i våres etter at diskusjonen om minnerommet kom opp.

– Et eget minnerom for «Tirpitz» er skrinlagt, og bakgrunnen for det er at det skjedde mye annet i Tromsø under krigen som også burde belyses. Jeg synes ideen som er på bordet nå er god, for når man begynner å pirke i historien, så er det mye som har skjedd som burde komme fram i lyset, sier han og poengterer at ingenting er vedtatt ennå.

Bakgrunn: Vil minnes Tirpitz-falne i den nye havneterminalen

Åpner for mer enn andre verdenskrig

En av dem som har vært med på møtene med Pettersen, er historieinteresserte Jens Revold, som også sitter i styret for Narviksenteret. Han er glad for at fokuset ikke lenger ligger på et minnerom.

– Jeg synes ideen er god, og at man heller må se på de store hendelsene. Senkingen av «Tirpitz» er naturlig nok med her, men også Tromsø havns betydning for evakueringen under krigen er viktig. I tillegg kan man jo vurdere å se større på det, og lage en slags utstilling som viser havnas betydning over mange år, og ikke bare under krigen, sier Revold og legger til:

– Det viktigste er i alle fall at dette blir diskutert, at det gjøres ordentlig og at vi kan bruke bygget til å informere både turister og byens befolkning om historien.

Les også: Lokalene i havneterminalen er fremdeles ikke fylt opp