Etter å ha fulgt med på massasjesteder i Tromsø sentrum siden i våres, gikk politiet onsdag til razzia mot tre klinikker samt en lieilighet som de mener har tilknytning til salg av seksuelle tjenester. Tre kvinner ble pågrepet og siktet for hallikvirksomhet.

De tre personene er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 315 «hallikvirksomhet og formidling av prostitusjon», som omhandler å fremme andres prostitusjon eller leie ut lokaler og forstå at lokalene skal brukes til prostitusjon eller utviser grov uaktsomhet i så måte. Overtredelsen straffes med bot eller fengsel i inntil seks år.

Blir sittende over natten

Onsdag ettermiddag sitter de tre kvinnene fremdeles i avhør hos politiet, og de blir sittende i arresten over natten.

Yngve Myrvoll, leder for Felles enhet for etterretning, forebygging og etterforskning, sier til iTromsø at de torsdag vil ta stilling til om kvinnene fremstilles for varetektsfengsling.

- Jeg ønsker ikke å gå inn på hva som har kommet frem i avhørene, eller hvordan de stiller seg til siktelsen. Det er ennå tidlig i etterforskningen, sier Myrvoll.

- Har dere vært i kontakt med kunder til massasjestedene?

- Ja, og vi har en viss oversikt over kundene. Noen erkjenner å ha kjøpt seksuelle tjenester, noen sier de har blitt tilbudt det, men takket nei og andre sier at de kun har kjøpt massasje.

Kan være ofre for menneskehandel

Kvinnene som jobber på de aktuelle stedene har også vært inne til avhør onsdag. Myrvoll påpeker at de ikke har brutt loven, men at de ønsker å undersøke om kvinnene kan være ofre for menneskehandel.

- Det er for tidlig å si om de er ofre for menneskehandel, men vi har et fokus på at de har vært i en sårbar situasjon, og at det kan være grunnlag for menneskehandel. Men det vet vi som sagt ikke på nåværende tidspunkt.

Myrvoll forteller at tilbud om seksuelle tjenester også har blitt formidlet over internett.

- Hvor lenge disse kvinnene har vært i Norge, eller hvor de kommer fra, ønsker vi ikke å gå ut med på nåværende tidspunkt, men klinikkene har jo vært der i flere år, sier Myrvoll.