Etter seks måneders etterretnings- og etterforskningsarbeid, slo politiet onsdag til mot tre massasjeklinikker og en privat leilighet i Skippergata.

Tre kvinner ble pågrepet og siktet for hallikvirksomhet. Politiet mener kvinnene både har fremmet sexsalg og leid ut lokaler til sådant bruk, noe som i dag kan straffes med opp til seks års fengsel.

– Vi har i løpet av onsdag og torsdag gjennomført avhør av de tre som ble pågrepet. De fremstilles ikke for varetektsfengsling, da vi ikke mener det foreligger bevisforspillelsesfare lenger, sier Yngve Myrvoll, leder for politiets enhet for etterretning, forebygging og etterforskning.

Myrvoll ønsker ikke å gå inn på hva som kom fram i avhørene.

– Selv om de siktede løslates, er ikke mistanken svekket så langt, avslører han imidlertid.

Ingen tegn til tvang

Under onsdagens razzia, påtraff politiet flere av kvinnene de mener har solgt sex ved massasjeklinikkene, noe som i dag ikke er ulovlig i Norge. Kvinnene ble tatt inn til avhør; politiet ønsket å kartlegge hvorvidt kvinnene var utsatt for menneskehandel eller på andre måter befant seg i sårbare situasjoner.

– Så langt er det ingenting som tyder på et tvangselement, men det vil fremdeles være et videre tema for etterforskningen, sier Myrvoll.

Han er klar på at politiet er avhengig av både kvinnenes og kunders forklaringer for å kunne avdekke hallikvirksomhet.

– Det er et veldig vanskelig bevisbilde, da det skjer innenfor et lukket rom hvor det også gis lovlig massasje. Vi er helt avhengig av å få tilgang på informasjon om hva som foregår der, sier han.

På spørsmål om hvordan kvinnene som har jobbet ved klinikkene ivaretas, svarer etterforskningslederen at politiet er på tilbudssiden.

– De har blitt avhørt som vitner. Eventuelle behov eller ønsker de har, ivaretar vi selvfølgelig. Vi videreformidler også hjelpetjenester hvis ønskelig, utdyper han.

De tre mest aktuelle stedene

Onsdag meddelte politiet at flere kunder har innrømmet sexkjøp ved klinikkene og at andre har opplevd å bli spurt om de ønsket seksuelle tjenester.

– Vil kunder og ansatte ved klinikkene måtte vitne i saken, dersom det tas ut tiltale?

– Det er det for tidlig å si noe om. Vi skal nå gjøre ferdig etterforskningen og se på om det er grunnlag for å ta ut en tiltale mot de tre som så langt er siktet i saken.

– Så langt? Er det mulig at flere vil siktes?

– Det kan man aldri utelukke.

Myrvoll ønsker ikke å gå ut med hvor mange kunder eller ansatte som er involvert i saken.

– Hvorfor aksjonerte dere spesifikt mot disse tre klinikkene?

– Når det gjelder prostitusjon, vet vi at det i Tromsø, som i alle store norske byer, foregår mye sexsalg. Til enhver tid er det flere prostituerte i byen; det ser vi blant annet på åpne nettsteder. Likevel er det et marked som vi gjennom observasjoner og tips har merket oss som mer stedsplassert, og som vi ønsket å kikke nærmere på. Det er det vi nå har gjort.

– Så dere har ikke undersøkt andre massasjeklinikker i Tromsø?

– Det er disse tre vi har vurdert som mest aktuelle, svarer Myrvoll.