I administrasjonssjefens forslag til budsjett for 2018 og økonomiplan for de neste fire årene, løftes behovet for rehabilitering av Stortorget og Torghuken fram.

Steinveg ønsket å videreføre tiltakene ved Kystens hus, slik at også området fra Torhuken og Stortorget opp til Storgata får et sårt tiltrengt løft. Til sammen ble det foreslått å sette av 10,5 millioner kroner til prosjektet, men kun 500.000 av dem i 2018.

Da samarbeidspartiene i går vedtok deres endringsforslag til budsjettet, valgte de å fremskynde prosjektet ved å bevilge 4 millioner kroner allerede neste år, og 6 millioner kroner året etter.

En begynnelse

Til sammenligning er det anslått at rehabiliteringen av Kirkeparken og Storgata vil koste kommunen mellom 34 og 38 millioner kroner.

– 10,5 millioner kroner er ikke så mye.

– Nei, men det er en start! Det viser at vi har et ønske om å løfte Stortorget og Torghuken, to av Tromsøs kanskje viktigste steder rent historisk sett, sier ordfører Kristin Røymo (Ap)

Ifølge leder for byutviklingskomiteen, Brage Larsen Sollund (Ap), sender bevilgningene et viktig signal til de andre sentrumsaktørene.

– Slikt arbeid i sentrum er et spleiselag. Det gjenstår å se hvor mye gårdeierne og andre er villige til å gå inn med, men inntrykket er at de fleste som holder til rundt her er veldig positive, sier han.

Håper på sted for barn

De to Ap-politikerne har så langt ingen konkrete planer for hvordan området skal rehabiliteres, eller hva en rehabilitering eventuelt innebærer.

– Men jeg ønsker meg et område som er tilrettelagt for barn. Det handler om å legge til rette for liv i sentrum – om å gjøre Torghuken og Stortorget til et sted man vil henge, et sted man nesten føler seg forpliktet til å stikke innom i frykt for å gå glipp av noe, sier Røymo.

– Jeg ser kanskje for meg et «sharing space» hvor området er åpent for trafikk, men hovedsakelig tilrettelagt for gange. Da får vi utnyttet mye mer av arealet. Det blir mer plass til å gjøre ting, sier Sollund.

– Veldig stressende

Han bruker lekeparken på Strandtorget som et eksempel. Der har barn og voksne begynt å samle seg daglig.

– Det tror jeg ikke hadde skjedd dersom vi ikke reduserte biltrafikken i området. Som far selv, vet jeg at det kan være veldig stressende å passe på barna på tungt trafikkerte steder. Da går man med hjertet i halsen hele tiden – det er det få som orker.

Begge er imidlertid klare på at det er andre i Tromsø som er mer kvalifisert til å komme med visjoner for Stortorget og Torghuken.

– Vi håper flere vil vise sin interesse og komme med innspill, sier Røymo.