Utenriksdepartementet (UD) hadde med seg ansatte fra organisasjoner som blant annet UNICEF, UN Women, og «United Nations Development Programme» (UNDP) for å fortelle studenter hvordan de kan få en fot innenfor FN-systemet.

Erlend Wilhelmsen jobber med rekruttering av nordmenn til FN og internasjonale organisasjoner for UD.

– Vi har altfor få nordmenn i FN-systemet. Til sammen er det rundt 300 personer. Det er for få, også med tanke på det økonomiske bidraget vårt til FN. Derfor ønsker både vi og FN at flere nordmenn skal søke seg dit, sier Wilhelmsen.

Les også: UiT-studenter jaktet jobber på arbeidslivsdagen

Erfaring utenfor studiene

Han oppfordrer flere nordmenn å søke på stillingene, og kommer med en beroligende beskjed til studentene:

– Karakterer er ikke det viktigste for flere av stillingene. Det er viktigere å ha erfaringer fra organisasjoner eller politiske verv, enn å ha et rent A-snitt.

HR-direktør i UN Women, Fiona Bourdin-Farrell, var en av flere FN-ansatte som holdt foredrag til UiT-studentene.

– I UN Women har vi så langt i år fått over 21.000 søknader på 130 stillinger, hvor kun 49 av søknadene kom fra Norge. Vi ønsker oss flere nordmenn, og de nordmennene som allerede jobber hos oss er en enorm ressurs. Hvis du ikke søker, så kan vi ikke ansette deg, lyder oppfordringen hennes.

Bourdin-Farrell anbefaler studentene å «bokmerke» FNs internettside for stillingsutlysninger, og sjekke de regelmessig.

Les også: UiT-studenter blir boende i Nord-Norge

Internships

Hun har et klart råd for folk som ønsker en fot innenfor FN.

– Søk på internshipene våre. Da får dere en innsikt i organisasjonen, får kontakter, og du kan se om dette er noe for deg. Uavhengig om man da vil videre i FN, så er det bra å ha på CV-en.

Veldig mange av FNs internship er ubetalte. Likevel er nordmenn i en heldig særstilling.

– Nordmenn kan få et stipend fra UD på inntil 50.000 kroner, om de tar slike internship. Vi sier nesten aldri nei til de som søker, så lenge det er et internship i FN eller en av deres underorganisasjoner, forklarer han.

REKRUTTERER: Erlend Wilhelmsen i Utenriksdepartementet jobber med å rekruttere nordmenn til internasjonale organisasjoner som FN.

Tips fra toppen

Studentene fikk også tips under foredragene fra FN-rekruterringsarbeiderne om søknad- og CV-skriving. Blant annet ble de oppfordret til å bruke mye handlingsverb og å «kvantifisere».

– Bruk mye tall for å beskrive tingene du skriver om mest mulig presist. Man bør også prøve å benytte seg av samme språklig lingo som FN-organisasjonen man søker seg til, var ett av rådene.

Bordin-Farrell som kommer fra Irland, har følgende råd til de som havner på intervju.

– I vestlige land har vi et behov for å si «vi» til en hver tid istedenfor «jeg» for ikke å virke selvopptatt eller for å fremheve egne prestasjoner. Men på intervju må du tørre å si «jeg» og snakke om dine prestasjoner, og ikke si «vi» hver gang du snakker. Da skjønner man ikke på andre siden av bordet hva det er du faktisk har fått til, forklarer hun.

Les også: Studentpolitikere klager på økonomien - dro selv på luksusrestaurant

Både Wilhelmsen og Bordin-Farrell har ideer om hvorfor det er så få nordmenn i FN i dag.

– Jeg tror folk er vant til gode velferdsgoder i Norge, som lange foreldrepermisjoner, sier Wilhelmsen.

– Et av de vanligste spørsmålene jeg har fått i Norge, er om vi har et kontor i Oslo. Folk må være villig til å flytte på seg. Men først og fremst tror jeg ikke at nordmenn er klar over at dette er en karrieremulighet. Det er tross alt derfor vi er her, for å øke folks bevissthet, påpeker hun.

LÆRERIKT: Torbjørn Skodvin (28) er PhD-student, og synes tanken på en internasjonal karriere virker spennende. Foto: Martin Lægland

– Lærerikt

Flere studenter deltok både på foredragene og snakket med FN-representantene på stands i etterkant. En av dem var PhD-student Torbjørn Skodvin (28).

– Jeg holder på å ta en PhD innen medisin. Jeg synes tanken på en internasjonal karriere er spennende, selv om det ikke er aktuelt for meg akkurat nå. Jeg hadde en idé om at FN besto av mange unge visjonære som trodde de skulle endre verden, men så endte de opp med å flytte papirbunker. Men etter å ha snakket med dem som jobber i FN her, så virker det som om det finnes en del kontorer ute i feltet som er «hands on». Det har vært et veldig lærerikt opplegg, sier han.