– Det er helt utrolig rørende å se hvordan folk over hele landet har engasjert seg. Vi har til og med fått donasjoner fra utlandet, sier nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Hege Gausdal Foshaug.

– Det verste jeg har sett

Det har gått over ett døgn siden hun ble vekket av telefon om at hjelpesenteret deres ved Prestvannet sto i brann. Da brannvesenet kom til stedet natt til lørdag, var huset allerede overtent og alle de 13 kattene som bodde der døde.

Lørdag kveld fikk frivillige fra Dyrebeskyttelsen tillatelse fra politiet til å hente ut de døde kattene.

– Det er det verste jeg har sett. De lå rundt omkring på gulvet. Ingen av dem var brannskadd men de har dødd av røykforgiftning. Selv om det har gått fort, må de ha hatt panikk. Det er nesten så man ikke orker å tenke på det, sier Foshaug.

– Det letter arbeidet vårt

Lørdag ettermiddag var mange frivillige samlet hos Anicura dyresykehus på Stakkevollvegen. Der fikk de snakket sammen om tapet av kattene og hjelpesenteret, og om veien videre.

– Vi har fått inn rundt 300.000 kroner over spleis.no, og vi vet ikke hvor mye som har kommet inn over Vipps. Men ut ifra meldinger vi har fått, kan det se ut som at det er en del, sier Foshaug og forteller at de er svært takknemlige for all hjelpen de mottar.

– Dette letter arbeidet vårt med det nye hjelpesenteret betraktelig, som nå kan bli et fullt møblert senter. Forhåpentligvis blir det en ordentlig luftegård til kattene også, noe som vi i utgangspunktet ikke hadde budsjett til, sier Foshaug og legger til:

– Da vil de få en katteluke så de kan gå inn og ut som de vil. Hadde vi hatt det i det gamle hjelpesenteret, ville kattene ha kommet seg ut da det begynte å brenne.

Ordføreren lover å hjelpe

I tillegg til pengedonasjoner, har organisasjonen ifølge Foshaug fått lovnad fra vaktselskapet Trygg vakt om at det nye hjelpesenteret vil få et alarmsystem til 10.000 kroner fra dem. Dernest har et selskap som har kompetanse på å redde ting fra branner tilbudt seg å se på klær og diverse andre ting som Dyrebeskyttelsen selger fra sin butikk, som har fått en del vann og røykskader.

Også ordfører Kristin Røymo har vært på banen, og lørdag møtte hun de frivillige.

– De trenger midlertidig lokaler, lager, byggesøknaden på nybygget de skal sette opp må godkjennes og branntomten må ryddes. Nå er det viktig å få full oversikt, for det er mange gode ressurser å spille på. Jeg vil jobbe for at vi i kommunen skal strekke oss langt, sier Røymo til iTromsø.