Ved flere anledninger har Rita Weenås Larsen funnet engangsgriller som verken har blitt kjølt ned eller kastet.

Hun og ektemannen går tur ved Rundvannet på nordøya nesten daglig. Ofte ser de engangsgriller som ligger slengt utover, etter at folk har vært der på kvelds- og nattestid.

Torsdag gjorde de noen funn som fikk dem til å tenke at nok er nok.

– Vi fant en andunge nede i det ene sivet som bare lå og sprellet i smerte. Den hadde et tydelig brennmerke på brystet, forteller hun til iTromsø.

Varme engangsgriller

Ofte har Larsen reagert på bruken av engangsgriller ved det populære turstedet, fordi grillene ikke kjøles ordentlig ned.

– Det var tydelig at andungen hadde prøvd å finne seg mat på grillen, eller bare lurte på hva det var. Den hadde et stort brannmerke på brystet, og kunne nesten ikke røre seg, sier Larsen fortvilet.

Da hun og ektemannen fant andungen hadde den karet seg fra grillen og inn i sivet langs vannkanten.

– Vi ringte Viltnemnda, men de sa det ville ta lang tid før de kunne kommet seg dit så vi gjorde det vi måtte for å få slutt på lidelsene til det stakkars dyret. Hvem vet hvor lenge den kan ha ligget der?

ØDELAGT: Bordene rundt Rundvannet blir ødelagt av svimerkene fra engangsgriller.

Kontaktet kommunen

Larsen har flere ganger etterlyst forbud mot engangsgriller ved Rundvannet.

– Vi har prøvd å ta kontakt med kommunen og alle som kan ha noe med dette å gjøre, men vi får ikke svar. Det burde settes opp skilt både på norsk og engelsk for å forhindre at folk bruker engangsgrillene sine her. Det er livsfarlig for dyrene, sier hun.

De har tidligere funnet en voksen and med svimerker på beina som hadde vanskelig for å gå.

– Og ikke bare er det farlig for dyrene. Disse engangsgrillene lager svimerker i bord og benker rundt Rundvannet og i gapahuken som er der. Det er fordi folk bruker engangsgriller mens de er der på natterstid og fester. Da tenker de ikke på å slokke grillene ordentlig, og det er farlig, forteller Larsen som flere ganger har blitt vekket midt på natten av støy ved Rundvannet midt på natten.