Filmer laget i Tromsø skal forhindre selvmord

Skuespiller Ketil Høegh er blant aktørene som har bidratt med nye undervisningsfilmer for Vivat selvmordsforebygging. Mandag var det premièrekveld på The Edge.

FILMLANSERING: Produsent Esben Holm (til venstre), her med Ann-Jorid Møller og Johan Lindmark fra VIVAT viste de Tromsø-produserte filmene som skal forhindre selvmord på The Edge mandag kveld.   Foto: Privat

nyheter

Vivat ble startet i 1998, og deres kurs hjelper mennesker å bli mer oppmerksomme på selvmordsfare, samt i stand til å gi førstehjelp. Nå er kursets nye undervisningsfilmer, som er laget i Tromsø, klare.

– Vi lanserer disse filmene for produksjonsmedarbeiderne her på The Edge i kveld. Det er snakk om aktører fra hele landet, deriblant velkjente Tromsø-navn som Ketil Høegh og Jørn-Bjørn Fuller-Gee, sier Vivat-leder Ann-Jorid Møller.

Realistiske scener – med ungdommer

Undervisningsfilmene er produsert i Tromsø av Prosit Production, med Ketil Høegh som både regissør, tekstkonsulent og skuespiller. Vivats veiledere og andre fagpersoner som jobber med selvmordsforebygging i Norge var samlet på hotellet i Tromsø sentrum for lanseringen mandag.

Scenene i de nye undervisningsfilmene representerer situasjoner som kunne vært virkelige, og mange av skuespillerne er ungdommer. Møller omtaler filmene som viktige, med en alvorlig tematikk.

– Hvis selvmordstankene melder seg, er det viktig at man har mennesker med kompetanse og god opplæring innenfor dette feltet i nærheten av seg, sier Vivat-lederen.

Bør kunne psykisk førstehjelp

Vivat selvmordsforebygging er en landsdekkende organisasjon stiftet av Helsedirektoratet, med hovedsete hos Psykisk helse- og rusklinikken ved UNN. Siden 1998 har deres oppdrag bestått av å spre kompetanse om hvordan vi kan bli mer oppmerksomme, fange opp faresignaler og yte førstehjelp til mennesker som tenker på å ta livet sitt, ifølge Møller.

– Våre kurs og filmer er pedagogiske virkemidler. Disse skal vise hvordan man yter ikke bare fysisk, men også psykisk førstehjelp, sier faglig ansvarlig i Vivat, Johan Lindmark.

– Stigma forbundet med selvmord

Lindmark mener selvmord er en vanskelig tematikk i det brede lag av befolkningen.

– Det er et stigma forbundet med selvmord, som gjør at mange er redde for å nærme seg tematikken, mener han.

Kursene er spesielt etterspurte blant skolepersonell, og ansatte ved videregående skoler i Nordland og Troms har vært blant deltakerne.

– Vi ønsker at folk, gjennom økt kunnskap, skal klare å fange opp signaler – og tørre å spørre om selvmordstanker. Vi ønsker også å spre kunnskap om hva du gjør om du får et «ja» på disse spørsmålene, legger Møller til.