Elever fra Ishavsbyen, Kvaløya, Breivang, Tromsdalen og NTG har overvært foredraget «Sjef i eget liv!» som ble holdt på Driv tirsdag.

– Grunnlaget for en trygg økonomi legges tidlig. Derfor er det viktig at unge blir bevisste på konsekvensene av gode og dårlige økonomiske valg, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1, blant annet kjent fra «Luksusfellen» på TV3.

I alt 600 elever møtte opp for å høre på Gundersens formaninger.

Kort vei til kreditt

Ifølge arrangøren er den finansielle hverdagen mer komplisert i dag enn for bare noen tiår siden.

De mener at det under stort påtrykk fra omgivelsene kan være fristende å kjøpe en ny veske eller mobiltelefon med kredittkortet.

Gjennom programmet «Sjef i eget liv!» blir elevene satt inn i ulike valgsituasjoner som synliggjør konsekvenser av egne valg knyttet til deres personlige økonomi og mulighetene for en gang å kunne kjøpe seg en egen bolig.

1.000 kroner i uka

Rådene fra TV-kjendisen Gundersen hadde ikke gått nevneverdig inn på Peter Fjellås Markussen (16) og Adrian Bårdsen (17), begge elever ved elektrolinja på Breivang. De beskriver en hverdag der de må være forsiktig med pengebruken.

– Jeg kjenner meg litt igjen i det med å kjøpe småtteri på bensinstasjon og slikt. Kredittkort er nok mest for dem som er eldre. Kanskje jeg nå blir å sette av litt mer penger til sparing, sier Bårdsen.

Klassekompis Peter Fjellås Markussen kjenner godt til hvordan det er å ha dårlig råd.

– Jeg bor på hybel og regner med å bruke rundt 1.000 kroner i uka på mat og alt annet, sier Markussen.

De innrømmer imidlertid på at det ikke alltid er fornuftige ting det brukes penger på i kompisgjengen deres.

– Vi vet at det også blir brukt penger på trimdeler til moped, betting på internett, snus og alkohol, sier Markussen og Bårdsen.

«Sjef i eget liv!» er i regi av Ungt entreprenørskap. Et program med et for- og etterarbeid. Skoleelevene har også gjennomført et pedagogisk opplegg på skolene.