Rundt klokken 02.30 natt til torsdag 29. juni fikk nødetatene melding om at det var brutt ut brann i en tomannsbolig på Tomasjord. Da brannvesenet kom til stedet var boligene overtent.

Ni personer ble evakuert, men ingen kom til skade i brannen.

Samme natt ble en 36 år gammel mann pågrepet like ved brannåstedet. Siden har mannen sittet varetektsfengslet, siktet for grovt skadeverk. Torsdag slipper derimot mannen ut.

Fortsatt siktet

– Det er ikke aktuelt med ny varetektsfengsling, og derfor blir han løslatt torsdag, sier politiadvokat Gøril Lund til iTromsø.

I august ble det kjent at retten mente mannen burde legges inn til rettspsykiatrisk undersøkelse for å fastslå om han var psykotisk eller ikke i gjerningsøyeblikket.

Lund opplyser at det ennå ikke foreligger noen sakkyndigrapport, men at 36-åringen fremdeles har status som siktet.

– At han blir løslatt har sammenheng med hvordan vi står i etterforskningen, og dette sammenholdes med vurderingen av forholdsmessigheten ved å fortsatt holde ham varetektsfengslet, sier Lund og forklarer at det kan ta tid før en eventuell tiltale er klar.

Tidligere straffedømt

– Vi mener fremdeles at vi har rett gjerningsmann, og at det fremdeles er skjellig grunn til mistanke, sier Lund.

Videre opplyser hun at mannen ikke erkjenner skyld. Det var mannens oppførsel på stedet som gjorde at politiet fattet mistanke. Under pågripelsen ble det funnet brennbar tennvæske og lighter i sekken hans. Han ble også fanget opp på overvåkingskamera, og 36-åringen har innrømmet å ha båret planker til åstedet.

– I avhør har han forklart at han var på andre steder og blant annet antente noen materialer. Det stemmer overens med funnene vi har gjort, sier Lund.

Mannen er tidligere straffedømt, for blant annet vinningskriminalitet og antenning.

– Han er en kjenning av politiet, men det er første gangen han er siktet for grovt skadeverk, sier Lund.