Lokalt er både Scandic-, Choice- og Thon-hotellene involvert. Hos førstnevnte opplyser kjøkkensjef Andreas Mikkelsen at de lenge har vært bevisst på hva som kastes. Nå er tiden inne for å registrere alt.

Også gjestene

– Det er ikke bare vi på kjøkkenet som må bli flinkere. Også gjestene – spesielt under frokost og lunsj – skal gjøres oppmerksomme på hvor mye som kastes.

Mikkelsen opplyser at hotellet har valgt å gå ned en størrelse på tallerkenene samtidig som de oppfordrer gjestene til å forsyne seg flere ganger fremfor å fylle fatet.

– I sum håper vi at dette skal gi utslag – bokstavelig talt – på vekten, sier Scandic-sjefen.

MILJØVENNLIG: Mikkelsen tror at fokus på matsvinn vil få ned kostnadene på hotellet. Foto: John Strandmo

Kjøkkensjef ved Thon Polar, Jørn Inge Ellingsen, forteller at de i neste uke skal gjennomføre en prøveprosjekt for å kartlegge hvor stort matsvinnet er.

Fra månedsskiftet starter alvoret. Da blir alt veid og registrert.

– Hos oss er det svinnet i produksjonen som utgjør majoriteten av det som kastes. I sum – på hele bruket – snakker vi om to–tre sekker daglig. Det tilsvarer opp mot 90 kilo.

Godt i gang

Direktør for hotellene With og Aurora, Inger-Helén Hjemvoll, sier at Choice-kjeden har sitt eget opplegg i «To good to go». Det vil si at rester etter frokost og kveldsmåltidet, blir pakket og solgt for en billig penge. Her er interessen god.

– Nå ser vi fram til å inngå i «Kuttmatsvinn 2020» og håper at det skal gjøre oss enda bedre på å unngå svinn, sier hun.

I Tromsø er også matvaregrossisten Asko Nord med. De har hatt en rekke kurs i regi av «Kuttmatsvinn 2020». Målet er å få ned matsvinnet med 20 prosent i løpet av de kommende to årene.

Ifølge kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i Matvett AS, skal etter hvert byens serveringssteder inkluderes i aksjonen – i tillegg til at kommunen og større kantiner vil bli invitert.

Tallenes tale

De første estimatene fra aksjonen viser at det kastes rundt 9.000 tonn god mat fra våre hoteller og kantiner hvert år. Det tilsvarer mat for en halv milliard kroner.

For å nå målet om 20 prosent reduksjon innen 2020, må matsvinnet reduseres med 1.800 tonn. Det betyr 90 millioner kroner spart på landsbasis.

Ferske tall fra hotellnæringen viser at det kastes 127 gram fullgod mat per servering. Av alt som kastes, burde 60–70 prosent vært utnyttet.

Undersøkelsen viser også at produksjon/servering står for 70 prosent av svinnet, mens tallerkensvinnet som gjestene legger igjen står for 30 prosent.

Lokalt understreker bransjen at de vil fortsette å jakte matsvinnet, men at dette må følges opp innen catering, servicehandel og offentlig matservering.

Alle tjener på

– Å redusere matsvinnet, er noe alle tjener på. I tillegg til å spare miljøet ved å bruke den maten som er produsert, er det også penger å spare, konkluderer Inger-Helén Hjemvoll.