I 2014 aksjonerte Blindeforbundet mot trappa mellom rådhuset og biblioteket. De mente trappa var livsfarlig og at den var i strid med lovverket.

Det har ikke forandret seg.

– Denne trappa er grotesk. Vi har hørt flere historier om folk som har gått på rygg i den, og det er bare flaks at det ikke har gått verre med dem enn det gjorde, sier styreleder Arne Eriksen i Blindeforbundet i Troms.

– Ser bare grått

Han etterlyser bedre varsling av både trapp og trinn for blinde og svaksynte.

– Vi følger forskriftene. Der står det at trapper skal være merket med et 60 centimeter bredt felt øverst i trappa og et felt nederst i trappa. I tillegg skal alle trappetrinn være markert med kontrastfarger, og gelenderet ha et mye bedre håndtak, forteller Eriksen.

Han viser til TEK 10 og TEK 17, forskrifter i bygningsloven som forteller om universell utforming.

– Denne trappen er veldig dårlig merket, og strider derfor med lovverket. Jeg har bedre syn enn de fleste andre i Blindeforbundet, men når jeg ser på denne trappa ser jeg bare grått, sier han.

Inviterer til dialog

Dag Ivar Andreassen er seksjonsleder for drift og forvaltning i avdelingen for bymiljø i kommunen. Han har nettopp blitt gjort oppmerksom på den farlige trappa.

– Jeg fikk saken på bordet i går. Nå vil vi invitere Blindeforbundet til en dialog om utviklingen av hele dette kvartalet, sier han og legger til:

– Vi må tenke både kortsiktige og langsiktige tiltak for å gjøre hele området mer sikkert for svaksynte. Nå skal det tas opp i Formannskapet, så får vi se hva som besluttes der.

Likevel er han ikke sikker på om trappa faktisk er lovstridig.

– Det kommer an på om TEK 10 og TEK 17 har tilbakevirkende kraft, ettersom de ble vedtatt etter at trappa ble bygget, sier Andreassen.

Små endringer

Andreassen mener at trappa uansett burde sikres bedre.

– De endringene som foreslås burde ikke være så vanskelig å få til. Hvis vi kan se på en opphøyning av området rett under trappa kan vi lage oppmerksomhetsfeltet der uten å måtte grave i varmekabler og alt som ligger under her. I tillegg burde det ikke være så vanskelig å skifte rekkverk og merke trappetrinnene, sier han.

Eriksen selv er veldig fornøyd med dagens møte.

– Vi er sjeleglad for at kommunen endelig hører på oss. Nå håper vi bare at dette skjer fort. Så får vi se om det skjer noen andre endringer i dette kvartalet. Det hadde vært fint, men i utgangspunktet vil vi bare at denne trappa skal følge forskriftene.

Unngår hele trappa

Hilde Jul Pettersen er medlem i Blindeforbundet. Hun har innsnevret synsfelt, og mangler dybdesyn.

– For meg er denne trappa livsfarlig, jeg går ikke her i det hele tatt. Det er synd, for det er flere steder i byen som er veldig godt merket. For eksempel trappa utenfor Kulturhuset, inne på biblioteket og området utenfor Kystens Hus, sier hun. Likevel er det ikke alle steder som er trygge for henne.

VESLA: Hilde Jul Pettersen er avhengig av førerhunden Vesla. Hun unngår trappa mellom biblioteket og rådhuset fordi den, som mange andre steder i Tromsø, er farlig for henne. Foto: Miriam Leiros

– Det er veldig forskjellig fra sted til sted. Jeg har ramlet flere ganger i sentrum noe som er ganske skummelt, også er det litt ironisk at et område mellom to så viktige offentlige bygg ikke er tilrettelagt for alle, avslutter hun.