Torsdag ble den to dager lange rettssaken i Nord-Troms tingrett avsluttet, der en 60 år gammel mann er tiltalt for å ha voldtatt en syv år gammel jente.

Mannen har innrømmet delvis skyld, og sa i retten at han har utført seksuelle handlinger på henne samt at han har fått jenta til å utføre seksuelle handlinger på ham.

Overgrepene skjedde gjentatte ganger i fjor vår og sommer, og i tiltalene heter det at hun er utsatt for grov voldtekt.

I slekt

I sluttprosedyren la aktor Hugo Henstein ned påstand om fengselsstraff på fire år og seks måneder.

– Ut ifra rettspraksis er det omtrent der straffeutmålingen ligger for slike saker. En faktor som må legges til grunn er at det er relativt få hendelser man har funnet bevis for, og hadde overgrepene skjedd over en lengre periode ville det vært naturlig med en høyere straff, sier Henstein.

I retten samtykket mannen til å betale en oppreisningserstatning til jenta på 175.000 kroner.

60-åringen er onkel til jentas far, og bodde i nabohuset til sin nevø. Han fungerte som helgepappa for jenta, og overgrepene skjedde da hun var på besøk hos sin far. I retten fortalte jentas far gråtkvalt om et mangeårig og nært forhold til onkelen, som han hadde sett på som en reservepappa og som han hadde full tillit til. Da han forklarte seg oppholdt 60-åringen seg i et annet rom, da jentas far ikke orket å se på ham.

Onsdag ble dommeravhørene av jenta spilt av i retten, og der fortalte jenta at 60-åringen hadde tvunget henne til seksuelle handlinger gjentatte ganger.

– Enorm belastning

Jentas bistandsadvokat, Helen Jenssen, mener at det burde være straffeskjerpende at 60-åringen i retten sa at det var jenta som tok initiativ til de seksuelle handlingene.

– Påstanden er i tråd med rettspraksis, men det at han la skyld på jenta mener jeg er straffeskjerpende. Ingen syvåring vil ta initiativ til noe slikt, sier Jenssen til i Tromsø.

I retten kom det fram at jenta har hatt adferdsendring etter at hun ble utsatt for overgrepene.

– For jenta har dette vært og er fortsatt en enorm belastning. Det er ingen barn som går upåvirket gjennom en slik opplevelse, og det tar lang tid å heles fra et tillitsbrudd fra en nær person. Et slikt tillitsbrudd rammer jo også de nærmeste, og dette har vært et enormt slag for hele familien, sier Jenssen.