Da kommunestyret 27. september behandlet økonomiplanen for 2018–2021 sørget politikerne for at Tromsø kirkelige fellesråd får penger både til sprinkling av Elverhøy kirke og til maling av Tromsø domkirke. I tillegg blir det nytt gjerde til Tromsø gravlund.

Bygd i 1803

– Jeg er veldig fornøyd med at politikerne bevilger penger til det vi holder på med. Jeg kan ha en viss forståelse for at pengene sitter trangere når det gjelder å legge til rette for trosarbeid, men er fornøyd med at det synes å være bred enighet blant politikerne om at det er viktig å ta vare på kulturbygg og et kulturområde som en gravlund er, sier kirkeverge Nils Opsahl.

Elverhøy kirke ble i utgangspunktet bygd i 1803 i kirkeparken, men ble revet og flyttet i 1861 for å gi plass til domkirka som var under bygging. Neste stopp ble mellom Fylkeshuset og Tromsø Kunstforening. I 1971 ble kirka igjen revet, for å bli satt opp der den står i dag, ifølge kirkas eget nettsted.

Uvurderlig inventar

Ifølge kommunestyrets budsjettvedtak får kirkelig fellesråd 1,5 millioner kroner i 2019 til sprinkling av Elverhøy kirke. Dermed kan den som eneste kirke i Tromsø og en av få i landet for øvrig, få en type sprinkleranlegg basert på gass i stedet for vann.

Gassen inneholder så lite oksygen at ilden kveles, men nok til at mennesker kan puste.

FORNØYD: Kirkeverge Nils Opsahl er fornøyd med at politikerne gjennom budsjettvedtaket gir midler til sprinkling av Elverhøy kirke og maling av Tromsø domkirke.

– Det er en gammel kirke med en del inventar som er økonomisk uvurderlig. Derfor bør den kirka få et slik brannslokkingsanlegg. Nokas er de fremste i landet på denne teknologien, de har laget brannkonseptet og de garanterer for teknikken, sier Nils Opsahl.

Ødelegger ikke

Mens domkirka har tradisjonell vannsprinkling, har Elverhøy kirke ingenting. Tradisjonell vannsprinkling fører til at tusenvis av liter vann pøses ut, noe som unngås ved gasslokking.

– Fordelen med gass er at den ødelegger ingenting. Vannet kan gi ganske omfattende vannskader. Brann- og redning er også interessert i at vi gjør dette.

Budsjettvedtaket innebærer også at fellesrådet får én million kroner i ekstraordinære midler til å male domkirka, i tillegg til at de selv stiller med 600.000 kroner. Etter en anbudskonkurranse i 2017 fikk Schwenke & Sønn AS tilbudet. Malingsarbeidet skal utføres neste vår, forutsatt at prisnivået ikke øker for mye.

Nytt gravlundsgjerde

Kirkevergen gleder seg over at Tromsø gravlund endelig får nytt gjerde, som forhåpentlig ikke blir nedbrøytet. Aller helst ønsker han og Tromsø Gravlund Vel seg et steingjerde som både er mer holdbart, penere og passer bedre med stilen på gravlunden. Prislappen på ti millioner kroner stopper imidlertid det ønsket.

SE BILDESERIE: Levende opptatt av kirkegårdshistorie (for abonnenter)

– Vi skal klare å lage et gjerde tilpasset pengene vi har til rådighet, som ikke blir brøytet ned i løpet av kort tid. Vi starter så snart telen er gått. Det blir plassert lenger inn enn dagens gjerde, og dersom vi og Tromsø Gravlund Vel klarer å få økte bevilgninger, skal det legges kantstein utenfor gjerdet, for å hindre skader, sier kirkevergen.

FORNØYD: Kirkeverge Nils Opsahl er fornøyd med at politikerne gjennom budsjettvedtaket gir midler til sprinkling av Elverhøy kirke og maling av Tromsø domkirke. Foto: Ronald Johansen / iTromsø