I en undersøkelse gjort for Trygg Trafikk svarer nær fem av ti bilister i Nord-Norge og Trøndelag at de har opplevd akkurat det.

Flere nestenulykker

Det er Kantar TNS som har utført undersøkelsen for Trygg Trafikk og Sparebank 1. Distriktsleder Elsa Klemetsen i Trygg Trafikk Troms mener tallene på nestenulykker er skremmende.

– Tallet er dramatisk og viser hvor viktig det er å bruke refleks i mørket, sier hun i en pressemelding fra Trygg Trafikk Troms.

Hun legger til hvor stor forskjell det kan ha for bilistene om fotgjengeren bruker refleks.

– Går du uten refleks i mørket, vil en bilist i 50 km/t kun ha to sekunder på å oppdage deg. Med refleks har bilisten ti sekunder til rådighet. Det sier seg selv at det kan redde liv, sier Klemetsen.

For få bruker refleks

– Undersøkelser har spurt nordmenn om de bruker refleks og hvor ofte. Syv av ti sier de alltid eller ofte bruker refleks. Det er bare ett problem: Det er ikke sant. Fysiske tellinger utført av Trygg Trafikk viser nemlig at kun 4 av 10 faktisk bruker refleks, skriver Trygg Trafikk i pressemeldingen.

Ifølge undersøkelsen bruker 37 prosent av nordlendingene spurt ofte refleks, mens 35 prosent svarte at de alltid gjør det. Kun én prosent svarte at de aldri bruker refleks.

– Det er små marginer mellom en nestenulykke og det som kan bli en alvorlig ulykke. Refleks er en billig livsforsikring som kan være avgjørende, sier Klemetsen.

Har opplevd å nesten bli påkjørt

Ifølge undersøkelsen har 52 prosent av de spurte opplevd å nesten bli påkjørt av en bil i mørket.

LES OGSÅ: Hva er egentlig dine rettigheter og plikter som syklist? – Du må bruke hodet og oppføre deg.

Ingelin Friis-Dahl er forsikringsspesialist i Sparebanken Nord-Norge. Hun mener fotgjengerne selv har et ansvar for å bli sett.

– Bilister og syklister har selvsagt stort ansvar for å unngå å kjøre på folk, men du må også gi bilistene en mulighet til å oppdage deg i mørket. Selv om bilførerne kjører forsvarlig og med flyt, kan det være vanskelig å se folk som går uten refleks i mørket.