Venstrepolitiker og kjøpmann Olaf Martin Kolsum (1873–1962) hadde en kongstanke (blant mange flere): Et nordnorsk forsikringsselskap som kunne forhindre kapitalflukt fra landsdelen.

Allerede i mai 1963 inviterte han til møte om saken i Handelens Hus, men fikk ikke gjennomslag. Kolsum ga seg ikke og prøvde igjen. Og igjen.

TIl slutt måtte det en verdenskrig og en okkupasjon til. Da Nord-Norge i 1945 ble avskåret fra Sør-Norge, bekymret nordlendingene seg blant annet over sikkerheten til sine eiendeler. Disse var alle forsikret i Norges Brannkasse eller andre selskap med adresser primært i Oslo, Bergen eller Trondheim,

Hjelp fra Kongen

Da Kongen, regjeringen og ledelsen i Norges Bank ankom byen i mai 1945, benyttet Kolsum og hans arbeidsgruppe anledningen. Kongen bifalt ideen og i kongelig resolusjon 18. mai ble det gitt tilsagn om en statlig aksjetegning på 500.000 kroner. Halvparten av denne skulle utbetales raskest mulig. Samtidig ble det gitt konsesjon til selskapet.

Det tok deretter ikke lang tid før man var klar til å stifte selskap, men Administrasjonsrådet i Oslo avslo søknaden om konsesjon som kongen hadde innvilget, ved å henvise til lovverket. Konsesjon var tydeligvis ikke i «overensstemmelse med forsikringstakernes, det offentliges eller allmennhetens interesser». Eller de pengesterke, sørnorske forsikringsselskapenes interesser. De 250.000 som Kolsum hadde blitt lovet, ble heller aldri utbetalt.

Lurte administrasjonsrådet

VISJONÆR: Olaf Kolsum var mannen som tok initiativ til et eget nordnorsk forsikringsselskap og arbeidet iherdig for å få det til.

Kolsum og hans kolleger visste imidlertid råd. De kjøpte opp bergenske Marine Assurance Co som allerede hadde fått innvilget en konsesjon som aldri hadde blitt tatt i bruk. Denne konsesjonen var basert på en aksjekapital på 5.000 kroner, mens det nordnorske selskapet fikk altså avslag med en kapital på vel en million kroner.

13. februar 1941 ble Forsikringsselskapet Tor A/S offisielt stiftet. Olaf Kolsum ble valgt til styreformann. Carl Christian Steenstrup (1884-1973), skipper og dispasjør, ble ansatt som administrerende direktør.

Adm. dir arrestert

Og deretter begynte det virkelige arbeidet. I begynnelsen samarbeidet Tor med svenske og danske selskaper da de sørnorske stort sett nektet. I 1943 ble det innført fast kontortid og den lange middagspausen avskaffet. Dette for å spare elektrisitet. De kvinnelige ansatte fikk to dagers høstferie for å plukke bær. I 1944 ble Steenstrup arrestert av tysk sikkerhetspoliti. Resten av krigen satt han på Grini, men gjenopptok sitt virke i mai 1945 og satt i stillingen sin fram til 1954. Samme år gikk Kolsum av som styreformann. Han var da 81 år.

I 1975 ble Tor en del av Nordengruppen AS, som igjen ble en del av Storebrand i 1982. I 1984 skiftet Tor navn til Storebrand-Norden-Tor Forsikring A/S. I 1986 het selskapet Storebrand Nord AS. I 1988 ble hovedkontoret flyttet til Trondheim og i 1991 opphørte selskapet offisielt å eksistere etter en fusjon.