Rundt 40 ferske rekrutter fra Rusta og Heggelia leir takket nemlig på kort varsel ja til å sette kursen mot Tromsø.

Utenfor rådhuset, hvor 653 bøssebærere har hentet bøssene og kart over rodene de skal gå, møter iTromsø Lise Hanssen (18) fra Trondheim og hortenseren Thea Langfjell (18). De har de siste tre månedene sett lite annet av Nord-Norge enn Rusta leir og Bardufoss, hvor de gjennomfører førstegangstjenesten.

– Da de spurte oss om vi hadde lyst til å dra til Tromsø og hjelpe til under TV-aksjonen, var svaret helt opplagt ja. Det er kult å få sett Tromsø og samtidig gjort noe for en god sak, sier Hanssen.

Pengene fra TV-aksjonen 2017 går i år til UNICEF og skolegang for barn i krigsherjede områder.

– Hva tenker dere om årets sak?

– Det føles veldig godt å kunne bidra til at barn får en trygg og god skolegang, sier Hanssen.

– Også er det i tillegg utrolig viktig at det jobbes med dette for de barna som i dag ikke får gå på skolen, legger Langfjell til.

Full dekning i siste liten

Hanssen og Langfjell har allerede gått en av rutene de har fått utdelt og er på tur ut for neste dyst.

– Folk er kjempetrivelige når vi kommer på døren. Det mangler ikke på giverglede i denne byen, sier Langfjell.

Fylkesaksjonskoordinator for Tromsø og Finnmark, Inger-Heidi Kjærvik, forteller at målet deres i år har vært å få nok frivillige til å stille slik at de får dekket alle veistrekningene i kommunene.

I MÅL: Byaksjonskoordinator Josefine Constance Voraa og fylkesaksjonskoordinator Inger-Heidi Kjærvik er godt fornøyde med at de i år også fikk nok bøssebærere til å dekke hele Tromsø kommune.

Bare i Tromsø er det 602 roder som må gås.

– Og man vil gjerne ha flere bøssebærere på ei rute, sier byaksjonskoordinator Josefine Constance Voraa.

Bussen med rekrutter kom altså godt med.

– Det er helt fantastisk at Forsvaret stiller opp på den måten. Det setter vi enormt stor pris på, kommenterer Voraa.

Stiller opp for andre år på rad

I fjor gikk inntektene fra TV-aksjonen til Røde Kors og deres hjelpearbeid blant uskyldige krigsofre verden over. Da stilte Segen Habte (21) og Hani Aweys (24) opp for å bidra. De har begge opplevd å måtte flykte fra hjemlandene. I år stiller de igjen opp for TV-aksjonen.

– Jeg kommer opprinnelig fra Somalia, og der var det virkelig ikke alle som fikk anledning til å gå på skolen. I tillegg gikk det ikke noen skolebuss og man måtte gå 30 minutter hver vei. Det var skummelt. Jeg så ofte levningene etter eksplosjoner langs veien, forteller Aweys, som ikke startet på skolen før hun var 12 år gammel.

GJENGANGERE: Komitéleder for TV-aksjon i Tromsø kommune, Elin Jørgensen, som også jobber ved Voksenopplæringa, fikk Hani Aweys (24, til venstre) og Segen Habte (21) med på TV-aksjonen i fjor. Da hun spurte om de ville være med i år, var de ikke vanskelige å be.

Habte kommer opprinnelig fra Eritrea, men flyktet i 2008 til Sudan grunnet det autoritære regimet. I 2013 kom hun til Norge.

– Jeg gikk på skolen, men det var mange av barna i nabolaget som ikke fikk den muligheten. Det gikk særlig på økonomi. Mange av foreldrene jobbet masse, men tjente likevel ikke nok til å sende barna på skolen, sier hun.

Både Habte og Aweys mener det er viktig å engasjere seg.

– Det er mange som ikke har det bra i verden, og det skal ikke så mye til for at de får det bedre heller. Litt penger her kan utgjøre en stor forskjell der, sier Habte.