Lufthansa er et av selskapene som innfører «sikkerhetsintervjuer» for passasjerer som skal til USA. Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Lufthansa er et av selskapene som innfører «sikkerhetsintervjuer» for passasjerer som skal til USA. Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Norske USA-reisende bes beregne ekstra god tid

Fra torsdag av må alle reisende til USA besvare en rekke sikkerhetsspørsmål før avreise. Norske reisende bes beregne ekstra god tid.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

De nye reglene gjelder for alle reisende til USA – inkludert amerikanske statsborgere, ifølge en talsperson for amerikanske transportmyndigheter.

I Norge tror flyselskapene at regelverket vil føre til noe lenger innsjekkingstid.

– Vi ber om at reisende til USA fra i morgen av beregner seg ekstra god tid til innsjekk. De som har reist til USA, vet at det er flere dokumenter som skal kontrolleres. Når vi nå får en utvidet sikkerhetssjekk må vi ta høyde for at dette tar mer tid enn før. Hvis reisende følger oppfordringen om å komme litt tidligere til flyplassen enn de normalt ville, håper vi at den nye prosedyren ikke skal skape problemer for USA-avgangene, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Aftenposten.

Må svare på spørsmål

Han sier at endringene innebærer at alle som sjekker inn, vil måtte svare på fem-seks spørsmål fra flyselskapenes personale før de kan starte på reisen.

– Bestemmelsene er slik at dersom våre mannskaper ikke får svar som de synes er tilfredsstillende i disse sikkerhetsintervjuene, vil reisende i verste fall måtte nektes å fly. Det håper vi selvsagt å unngå, sier Johansen.

Norwegian bekrefter at bestemmelsene også gjelder for deres passasjerer på avganger til USA.

Ifølge selskapet vil passasjerene motta instruksjoner på SMS om de nye rutinene. Innsjekkingsskrankene til Norwegian kommer også til åpne så mye som fire timer før avgang for å unngå problemer.

2.100 avganger

Totalt vil alle de 2.100 avgangene som daglig ankommer USA fra utlandet, bli omfattet av det nye regelverket. Ifølge en uttalelse fra amerikanske myndigheter «kan» det nye regelverket også innebære utvidet sjekk av passasjerene og styrket sjekk av elektronikk.

Air France opplyser at deres passasjerer på vei til USA på flyplassene Orly og Charles de Gaulle vil få utdelt et spørreskjema de må besvare. De som reiser med Lufthansa, kan måtte gjennomgå korte «intervjuer» når de sjekker inn eller ved gaten. Emirates vil innføre intervjuer for passasjerer som reiser fra Dubai til USA.

(©NTB)

Lik itromso.no på Facebook:



iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: