Bygdefolk har lagt inn bud på det kontroversielle kunstverket

Tromsøkunstner Joar Nango kunstverk har skapt stor debatt i bygda Kvam. Nå har deler av lokalbefolkningen lagt inn bud på kunstverket.

Kunstverket i Kvam har skapt debatt i hele Norge.Foto: Paul Kleiven/privat

nyheter

Installasjonen til tromsøkunstneren, «en trestolpe, en stein og en gammeldags møkkaspreder», bygda Kvam i Oppland har skapt voldsom debatt den siste uken.

Tilgriset med avføring

På mandag ble kunstverket fjernet av sikkerhetsmessige årsaker og på grunn av hærverk:

– Vi er veldig lei oss. Stroppene som var med på å sikre bærekonstruksjonen var skåret over med kniv, det var hengt opp dametruser med avføring og det var festet lapper med stygge kommentarer. Vi mener det er kommunens oppgave å politianmelde slikt, men hvis ikke de tar ansvar, skal vi gjøre det selv, sier Nango til VG tidligere i uken.

I etterkant ble det besluttet å anmelde forholdet.

Det uferdige kunstverket, som foreløpig består av en gammel møkkspreder, en stein og en trestokk, har skapt debatt. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix.

 

Vil kjøpe det

Verket koster i utgangspunktet Nord-Fron kommune 400.000 kroner, og nå håper kunstneren å finne et nytt hjem til installasjonen.

Mens Tromsøs kultursjef var lunken til å ta imot kunstverket her i Tromsø, har folk i Kvam vært splittet i sitt syn.

NRK Hedmark og Oppland melder at enkelte beboere og bedrifter på Kvam har lagt inn bud på kunstverket.

– Dette kunstverket har absolutt satt Kvam på kartet, og det er noe med det som engasjerer. Kanskje vi kan få kunstneren til å fortsette arbeidet sitt og ferdigstille kunsten, spør Ole Kristian Rudland som er en av eierne av Vertshuset Sinclair i Kvam til NRK.

– Det blir spennende å se. Nå er det sagt at halvparten av det lokale Kvamsbordet (stambord på Vertshuset Sinclair, red.anm.) har lagt inn et bud på kunstverket, og vil ha det satt opp igjen i Kvam. Da blir det nok en lokal kamp, forteller Ole Kristian Rudland.