Et team med leger og annet helsepersonell fra Universitetssykehuset Nord-Norge, avdeling Tromsø, ble sendt med ambulansefly til Svalbard i ettermiddag for å bistå sine kolleger på sykehuset i Longyearbyen.

– Det ble sendt en team fra UNN Tromsø med ambulansefly. Det er det vi vet foreløpig, sier pressekontakt ved universitetssykehuset Marit Einejord.

– De går inn i beredskapen. De skal bistå med medisinsk hjelp til eventuelle skadde og nedkjølte personer, fortsetter hun.

Hun kan enda ikke si noe om skadeomfanget fra ulykken.

Rutinerte

Einejord kan ikke si så mye om sammensetningen av teamet, men understreker at det er rutinerte helsearbeidere som nå er sendt opp til Svalbard.

– Det er leger og helsepersonell som er vant til å jobbe slik, sier hun.

Teamet har blitt sendt til Svalbard som følge av planleggings- og koordineringsjobben som ble gjort i full hast av katastrofekomiteen på UNN som følge av helikopterstyrten. Det er ikke første gang komiteen kobles inn ved ulykker på Svalbard.

– Komiteen har hjulpet til med koordinering og innsats ved tidligere ulykker på Svalbard, sier Einejord.

Blir sendt til Tromsø

Einejord forteller at UNN Tromsø sin rolle i redningsaksjonen ikke utelukkende består av å sende et team for å hjelpe sine kolleger på sykehuset i Longyearbyen. De vil også etter hvert kunne ta imot skadde fra Svalbard.

– Longyearbyen sykehus er et lite beredskapssykehus, så de vil være avhengige av å sende pasienter til Tromsø.

– De vil bli overført til Tromsø så snart som mulig. Personer som blir skadet på Svalbard blir alltid overført så snart som mulig, avslutter hun.