Siden 2004 har Rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad (Kurbadet) ventet på svar fra skiftende regjeringer om å bli sykehus. Fredag ettermiddag kom endelig svaret.

Helhetlig tilbud

– Det har vært en stor prosess etter at vi søkte første gang om sykehusstatus i 2004, sier direktør Synne Chadwick på Kurbadet.

Det var stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) og vararepresentant til Stortinget, Kristian Wilsgård (Frp), som kom med nyheten.

– Det er en god nyhet for landsdelen og Tromsø at søknaden om inntil 12 sykehussenger er innvilget. Det betyr at pasientene får et helhetlig tilbud her på huset, sier Gudmundsen.

– Dette blir et godt supplement til fritt rehabiliteringsvalg, og vil styrke Kurbadet betydelig, sier Wilsgård.

ALT PÅ ETT STED: Kurbadet-rådgiver Ole Reidar Myrland (til venstre) forteller stortingsrepresentant Kent Gudmundsen om hvor bra det er at Kurbadet får sykehusstatus og at pasientene får gjennomført alt på ett sted.

Gudmundsen kunne ikke dy seg for å sende et stikk til opposisjonen.

– Vi er på en privat institusjon. Jeg er glad vi vant valget. Det er ikke sikkert det hadde blitt sånn med en annen regjering.

Kurbadet-direktør gleder seg til de nye mulighetene sykehusdrift medfører, og ikke minst at pasientene slipper mye reising og belastningene det medfører.

– Nå blir det bedre og smidigere pasientforløp siden vi nå får muligheten til diagnostikk, utredning og poliklinisk behandling. Det blir mye bedre pasientflyt, sier Synne Chadwick.

Ny, femte etasje

Fredag var det fullt hus på Kurbadet, med 70 døgnpasienter, fem til ti dagpasienter og en haug med babyer og foresatte på babysvømming. Nå håper Kurbadet at kommunen godkjenner planene om å bygge på en ny etasje, for å gi plass til at enda flere pasienter får et behandlingstilbud.

– I dag er behovet større enn vi klarer å dekke. Vi har ønske om å komme opp i 100 døgnpasienter, men da trenger vi en femte etasje, sier assisterende direktør Ingvild Nyheim.

Forutsigbarhet

Kent Gudmundsen mener det nye sykehuset i landsdelen vil gi pasienter en bedre livskvalitet og at flere funksjonsfriske kommer tilbake til samfunnet.

– Nå får Kurbadet en åtte år lang avtale med Helse Nord, det skaper en helt annen forutsigbarhet, med langsiktighet i finansieringen.