Reiselivsbransjen i Tromsø har hatt en sterk økning de siste årene, og trenden fortsetter i år. Også julaften og helligdagene i jula ser hotellene en økning i antallet gjester.
– Selve julehelgen har vi en fordobling i antall gjester sammenlignet med i fjor, sier administrerende direktør på Scandic Ishavshotell, Poul-Henrik Remmer.
I romjula og nyttårshelgen er allerede flere dager fullbooket, og det går mot det samme i dagene rundt julaften.
Kan bli rekordjul
Også på The Edge ser de en økning i bookinger disse dagene.
– Det er en fantastisk utvikling. Vi går mot tidenes jul, sier direktør Øyvind Alapnes.
The Edge har så langt en økning på 10 prosent på belegg for julen, og ser ut til å få 75 prosent belegg i juleuka med helt fullt hotell de siste dagene.
LES OGSÅ: Kun to hotellsjefer tjente over en million i fjor (for abonnenter)
Turistene betaler mer
Alapnes kan også fortelle at turistene ser ut til å være villig til å betale mer for overnatting i Tromsø nå enn tidligere.
– Prisene øker og lønnsomheten vår stiger. I juleuka har vi en prisøkning på 25 prosent, sier han.
Inger-Helén Hjemvoll, direktør på Clarion Hotel With og Hotel Aurora, ser den samme tendensen.
– Bookingene kommer inn tidligere, og folk er villig til å betale høyere priser enn tidligere. Hotellene kommer nok ikke til å være fulle i dagene rundt julaften, men vi får veldig bra belegg sammenlignet med tidligere år, forklarer hun.
– Ikke alle feirer jul
På alle de fire hotellene er det utenlandske turister som dominerer dagene rundt julaften.
– Det er jo ikke alle som feirer jul. Erfaringsmessig er bare 10 prosent av gjestene på denne tiden nordmenn, sier Remmer.
Hjemvoll tror økningen skyldes at turistene ønsker å utnytte fridagene sine.
– Jeg tror flere feirer jul her for å få flere dager i Tromsø. Det er en prioritering noen gjør for å få mest mulig ut av de fridagene de har, sier hun.
Ønsker flere åpne restauranter
Tradisjonelt har mange av restaurantene i Tromsø vært stengt i julehøytiden. Dette håper Remmer er i endring.
– Jeg har oppfordret flere til å holde åpent i jula. Det har vært litt varierte tilbakemeldinger, men noen ser jo at de kan få god omsetning av å holde åpent disse dagene. Vi holder jo åpent i restauranten vår, men jeg ønsker at gjestene skal ha et valg, sier direktøren.
Alapnes mener det er viktig å kunne tilby aktiviteter og gode matopplevelser til turistene som kommer i jula.
– Vi er nødt til å ta vare på turistene. Det inntrykket de får da er det de forteller videre, sier han, og fortsetter:
– Jeg skulle gjerne ha sett at flere restauranter holdt åpent julaften, samt og 1. og 2. juledag. Men det har blitt mye bedre. Mange ser at det er god forretning i å holde åpent.
LES OGSÅ: Nå skifter dette hotellet navn (for abonnenter)