En såkalt «supermåne» oppstår når en fullmåne eller nymåne sammentreffer med at avstanden mellom jorden og månen er på sitt korteste. I Tromsø var månen full på lørdag, og vi vil dermed ikke få en maksimal «supermåne» denne gangen.

– Når månen befinner seg nærmest Jorden kan den virke 14 % større og hele 40 % mer lyssterk enn når den befinner seg lengst unna oss, skriver vitenskapsformidler Anne Mette Sannes og astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard på nettsiden astroevents.no.

Stjerneokkultasjon

Samme natt vil «supermånen» passere og blokkere lyset fra den lyssterke stjernen Aldebaran i en times tid. Denne stjernen er den 14. mest lyssterke stjernen på nattehimmelen, og befinner seg til høyre for stjernebildet Orion, og til venstre for stjernehopen Pleiadene.

– Siden stjernen er plassert i hodet til Tyren, kalles den også for «Tyrens røde øye». Navnet kommer av arabisk al-dabarān som betyr «følgesvenn», fordi Aldebaran følger stjernehopen Pleiadene over himmelen, skriver Sannes og Ødegård.

Synlig også fra Tromsø

Månen passerer riktignok foran stjerner på nattehimmelen hele tiden, men sjelden foran så lyssterke stjerner som Aldebaran. Fenomenet blir synlig fra hele Norge, og i Tromsø kan man se stjernen forsvinne bak månen i natt klokken 03.35.56, om værforholdet tillater det.

Statsmeteorolog Trond Lien forteller at det beveger seg høye, milde skyer langsomt over Tromsø. Det kan likevel bli mulig å få et svakt glimt av i hvert fall «supermånen».

– Skyene vil legge seg som et slør høyt på himmelen, så det er mulig månen vil skinne gjennom, sier Lien.

– Bruk gjerne en turkikkert

Himmelfenomenene er i utgangspunktet synlig med det blotte øye, men Sannes og Ødegaard anbefaler likevel en liten ekstrainnsats:

– Fenomenet er temmelig severdig og bør absolutt oppleves! Bruk gjerne en turkikkert for å enda større opplevelse av okkultasjonen, skriver de på nettstedet.