– Først av alt må jeg si at vi er veldig glade for at skolegården oppgraderes – det trengtes, sier FAU-leder Marcela Douglas ved Gyllenborg skole, som i forrige uke mottok en henvendelse fra en av foreldrene på skolen.

– Tilbakemeldingen jeg har fått går på at det er bygget et stort amfi i betong i skolegården. Dette er man redd for at kan gi økt risiko for skader ved lek. Dessuten lurer man på hvorfor en så stor del av arealet brukes til et amfi i betong når man har så liten plass ute, sier hun.

Stusser

Det er mamma til to av elevene på skolen, Annichen Friis-Sandness, som sendte forespørselen til FAU.

– Jeg har snakka med flere foreldre som også stusser på amfiet, og har derfor sendt en forespørsel til FAU om hvordan prosessen rundt beslutningen har vært, forteller hun.

– Det viktigste er sikkerhetsmomentet. I skolegården skal det legges til rette for lek, og her kan ungene ramle flere trinn ned i amfiet. Jeg er bekymret.

Hun undrer også over hva amfiet skal brukes til, og gjentar at det i en skolegård burde legges opp til nettopp lek.

– Heller det enn et amfi som man kanskje skal bruke i undervisning en gang i året.

– Ikke ferdig

Rektor ved Gyllenborg, Jill Solheim-Nilsen, påpeker først og fremst at amfiet ennå ikke er ferdigstilt.

– Det er fortsatt småting som gjenstår. Når det står ferdig ser jeg for meg at det kan brukes til samlinger av elevene, til uteundervisning, til fremvisninger og til sang og kultur, sier hun.

Rektor er ikke bekymret for at amfiet skal føre til at elever skader seg.

– Vi har hatt åpent i en måned nå og det har gått veldig bra hittil. Det viktige er at vi lærer oss hvordan vi skal bruke amfiet når det står ferdig. Alt kan være farlig dersom man ikke bruker det rett, sier hun.

Høydeforskjell

Solheim-Nilsen forteller at det er lenge siden planene for skolegården ble laget, og at det har vært mange runder på hvordan den skulle se ut.

– Det var mange hensyn å ta på grunn av nivåforskjellen i skolegården, men planene har vært behandlet i både elevrådet, brukerrådet og skolemiljøutvalget. De har vært gjennom alle organ, men av og til må man justere litt på planene dersom det dukker opp uforutsette ting, sier hun.

Leder for Park og veg i Byutviklings-avdelingen i kommunen, Håkon Gjertsen, utdyper:

– Tidligere skrådde terrenget i skolegården mot skolen, og for å få til et flatt areal ble det nødvendig med en høydeforskjell. Da valgte man å bygge et amfi, forklarer han.

Han forteller videre at prosessen med skolen der FAU, elevråd og skoleledelse var involvert ble gjennomført tidlig i prosjekteringsprosessen, i 2015. Etter dette er konseptet videreutviklet noe.

– Det er mange skoler som har et amfi, og vi har ikke gjort noen risikoanalyse rundt det. Det har vi heller ikke ansett som nødvendig, sier Gjertsen.

Også Gjertsen understreker at amfiet enda ikke er ferdigstilt og at det gjenstår en hel del arbeid med både rekkverk og tredekke på amfiet.