FOR ALLE: Håkon Karlsen (19) gleder seg til Pride-paraden på lørdag. Han går ikke bare for den homofile befolkningen, men for alle.
            (Foto: Ronald Johansen / iTromsø)

FOR ALLE: Håkon Karlsen (19) gleder seg til Pride-paraden på lørdag. Han går ikke bare for den homofile befolkningen, men for alle.Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Håkon (19) sto fram som homofil til foreldrene i TV-program – i kveld snakker han om «Jævla homo» på Tvibit

For Håkon Karlsen (19) var kamerateamet til NRK det «pushet» han trengte for å fortelle foreldrene sine at han er skeiv. Det gjorde han på TV foran hele landet.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

NRKs «Jævla homo» er et av høstens mest debatterte TV-programmer. I episode fem reiser programleder Gisle Agledahl til Tromsø for å bli med når Karlsen forteller foreldrene sine at han er homofil.

– Det var ikke egentlig planen å komme ut til foreldrene mine på den måten. Gisle skrev på Instagram at han så etter folk å intervjue til serien, så jeg sendte ham en melding, egentlig mest på tull. Så ballet det bare på seg, forteller Karlsen.

LES OGSÅ: Nytt utelivs­konsept ble en suksess: – Vi gleder oss allerede til å arrangere dette igjen (for abonnenter)

Det var seriens manusforfatter som foreslo for Karlsen at han kunne komme ut til foreldrene sine.

– Jeg er jo ganske spontan, så da han foreslo det tenkte jeg med en gang at det var noe jeg ville gjøre.

Ikke vant til å være midtpunktet

Karlsen flyttet i år til Stavanger for å gå på folkehøyskole.

Denne uka er han hjemme i Tromsø blant annet for å samtale med Agledahl om serien på Tvibit i kveld.

– Gisle skal prate litt om sine tanker rundt serien, mens jeg skal fortelle min historie. Det blir veldig personlig, sier han.

LES OGSÅ: Starter festivaluka med konsert og skeiv film

Han sitter på Pride-kafeen Lugar 34, ikledd «Jævla homo»-genseren som har florert i sosiale medier den siste tiden.

– Jeg er ikke vant til å stå og prate foran folk, til å være midtpunktet, men jeg gleder meg uansett. Dette er et tema jeg aldri blir lei av å prate om.

Kun positive tilbakemeldinger

Karlsen hadde i flere år vært nervøs for å fortelle foreldrene om legningen sin.

– Jeg var jo redd for at de skulle bli skuffet, sier han.

I serien blir vi med hjem til Karlsen og møter foreldrene som sitter i sofaen i stua. Han får ikke helt den reaksjonen han forventet fra foreldrene.

– Jeg har visst det hele tida, Håkon, sier mamma Sissel Karlsen i serien.

LES OGSÅ: – Når nazister marsjerer i norske gater, er det viktigere enn noensinne å arrangere Pride

Etter programmet har Karlsen kun fått gode tilbakemeldinger fra venner, familie og fremmede. Han har til og med fått meldinger fra folk i Danmark og Sverige som har sett serien.

– Men det er ikke alle som er like heldig. Jeg håper at vi med slike arrangementer kan være med å skape åpenhet og forståelse rundt det å være skeiv.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: