Rundt klokken 10.00 var gangene på sykehuset i Breivika fylt av tromsøværinger som ville sikre seg votter og lefser, julepynt og småkaker fra de 34 standene.

– Dette utgjør startskuddet for en real «messemaraton», sier «messegeneral» Håvard Hotvedt i kulturavdelingen.

Tirsdag og torsdag i neste uke er det julemesse i henholdsvis Narvik og Harstad, før det kulminerer i den 53. hovedmessen på Åsgård lørdag og søndag, med nærmere 60 stands.

SE VÅR STORE MESSEOVERSIKT

Må være selvprodusert

På messa i Breivika må man være ansatt på UNN, tidligere ansatt eller pasient for å ha stand.

– Alt som skal selges, må være hjemmelaget. Vi godtar ikke tupperware eller sveitsisk sjokolade, for å si det sånn.

Han har, sammen med blant andre «messedronning» Inger Lise Ebeltoft, jobbet hardt i et halvt år for å få til messa.

– Det er uendelig mye planlegging rundt lokaler og stand-deltakere, så det er godt at dagen endelig er kommet. Nå kan jula starte på UNN, sier Hotvedt.

3.000 besøkende i fjor

Han sier de fleste standene er lokale, men noen har også tatt turen helt fra Alta. Også publikum reiser langt i ens ærend for å dra på messa.

– Julemessa er blitt utrolig populær. I fjor var det opp mot 3.000 besøkende. Det virker som ingen pasienter er syke i dag, for det er forferdelig mange ansatte i gangene her og ser på standene nå, spøker han.

Vottesalg for tiende gang

Ingrid Hemmingsen fra Tromsø har selv vært pasient ved UNN og står på en stand sammen med moren Alfhild.

– Vi er her for tiende gang. Vi har strikket votter gjennom et helt år. Det er litt tidlig å si hvordan salget vil gå i dag, men tidligere år har det vært veldig bra. Votter er fine julegaver, og noe alle trenger i Tromsø.

Men strikkingen er først og fremst en hobby for henne.

– Vi har jo ikke bruk for alle vottene vi strikker, og da er det fint å selge dem her på messa. Det er veldig artig å være med, for man møter så mange hyggelig folk og kommer i ordentlig førjulsstemning, sier Hemmingsen og legger til:

– Ved å betale en sum for å stå her bidrar vi også til kulturavdelingen, som gjør et svært viktig arbeid for pasientenes trivsel her på sykehuset.

– Fine produkter

UNN-ansatt Kirsti Rønne har tatt turen fra laboratoriet og har kjøpt både et liggeunderlag, lefser, en nisse, julekort og lue når iTromsø treffer på henne i messeområdet.

– Jeg jobber på UNN, og da er det naturlig å dra på messa. Jeg er her hvert år, for det er så mange fine produkter her, sier hun og kikker på Orsolya Veraart, som sitter og spinner ved en liten rokk.

Opptatt av selvlagde produkter

– Jeg har samme tanker som Gandhi: «De som lærer å spinne, løftes ut av fattigdommen», sier Veraart.

Hun er opprinnelig fra den rumenske regionen Transilvania, hvor hun lærte seg verdien av å lage produkter selv. På julemessa tilbyr hun både økologisk kremer, hjemmetovede vesker og selvlagde såper til de besøkende.

– Jeg vokste opp på blant mange gårdsbruk og lærte tidlig viktigheten av selvforsyning. Nå ønsker jeg å lage produkter som er snille mot både deg og jordkloden, smiler hun.

Det er første gang rumeneren er på messa.

– Jeg ville se om det er interesse for produktene mine. Jeg gjør rett og slett en markedsundersøkelse. Interessen er stor, men det er dessverre ikke så mange som har kjøpt produktene mine så langt, sier hun.