Om du er heldig, kan du oppleve dette himmelfenomenet i natt

Leonidene farer synlig over himmelen natt til 17. og 18. november. Noen uker senere følger Geminidene.
nyheter

På bestemte tider i løpet av året kan man oppleve meteorer eller stjerneskudd i store antall. De plutselige lysstripene skyldes små kosmiske partikler, vanligvis støv fra kometer, som kommer inn i jordatmosfæren med ekstrem hastighet. Både partiklene og luften varmes opp på grunn av friksjonen, og det er dette vi ser som meteorer.

Det skriver astronom Jan-Erik Ovaldsen på nettsiden sin himmelkalender.

Aktiviteten kan være noe sprikende

I 2017 er det størst sjanse for å se Leonide-meteorer natt til 17. og natt til 18. november. Selv om meteorsvermer av og til kan overraske positivt, er det liten grunn til å ha store forventninger til Leonidene denne gang.

– Modellene for aktiviteten i 2017 er noe sprikende. International Meteor Organization antyder to maksima, hhv. 16. november i 18-tiden og 17. november rundt klokka 17.30. Begge tidspunktene passer dårlig for oss i Norge og Europa ettersom radianten i Løven er langt under horisonten så tidlig på kvelden, sier Ovaldsen på hjemmesiden, og fortsetter:

– Sjansen for å se leonidemeteorer er større i timene før morgengry ettersom radianten da står høyere på himmelen og det generelt sett er gunstigst å observere meteorer sent på natta og om morgenen. For observatører i Norge kommer ikke radianten over horisonten før nærmere midnatt i østlig retning. Det er likevel mulig at man tidligere på kvelden kan få øye på såkalte strykende meteorer som farer over store deler av himmelen.

Større mulighet i desember

I motsetning til andre meteorsvermer er opphavet til Geminidene ikke en komet, men et merkelig, steinaktig objekt på cirka 5 km i diameter forklarer Ovaldsen på sin nettside.

– International Meteor Organization anslår maksimum i 2017 til 14. desember klokka 07.30. Man kan begynne å speide sent på kvelden onsdag 13. desember, men sannsynligheten for å se stjerneskudd ventes å være betydelig større utpå natta og fram mot morgengry torsdag 14. desember, skriver Ovaldsen.

– Maksimal timerate for Geminidene ligger omkring 120 under ideelle forhold. Et mer realistisk anslag for hva man faktisk kan observere, er rundt 60 meteorer i timen. Maksimumsaktiviteten varer dessuten bortimot en hel dag, ikke bare et par timer som hos enkelte andre svermer.