Det er kaldt i Tromsø fredag kveld, men et par hundre mennesker har likevel funnet veien til sentrum. Det er snart mørketid og adventstid, og gatene i byen er pyntet til jul. Nytt av året er at det også arrangeres fakkeltog når julegata offisielt blir åpnet, og i Storgata er det mange spente barn med hver sin fakkel. To av dem er Olivia Warvik Rørtveit (9) og Mia Sandstad Hammervold (9), som har tatt turen ned til byen sammen med mamma.

– Det er så fint med julepyntede gater, også få man god julestemning. Jeg gleder meg masse til jul, men vi skulle hatt mer snø, sier Mia før Olivia skyter inn:

– Også er det så fint med lys og fakler. Det er gøy å gå i fakkeltog.

Les også: Lovet futt og fakkeltog ved åpningen av byens julegater

Valakari fikk applaus

Da fakkeltoget begynte å gå var det ordfører Kristin Røymo som ledet an. Hun ble raskt omringet av barn som ville gå sammen med henne. To av barna var tvillingene Alva og Cornelia Danielsen Johansen (8), og etter toget kunne de fortelle at det hadde vært stas å gå sammen med ordføreren.

– Hun synes det var gøy at vi var eneggede tvillinger, også spurte hun oss masse spørsmål. Det var veldig gøy, sier Alva.

Til stede under åpningen var også store deler av TILs A-lag. Trener Simo Valakari sa fra scenen etter fakkeltoget at han satte pris på støtten fra byens befolkning, at han håpet å se mange på søndag i sesongens siste kamp på Alfheim og fikk deretter stor applaus fra publikum.

Les også: Berger plassen med seier søndag

Barna etterspurte lekeplasser

– Det var helt magisk. Vi vil foreslå å ha dette som tradisjon når vi åpner julegatene. Det var veldig hyggelig, og det var flott å se så mange folk i sentrum. Jeg tenker vi må legge til rette for at flere folk benytter sentrum, for vi ser jo at det absolutt er noe folk ønsker, sier Røymo.

Etter fakkeltoget er det flere av barna som vil snakke med henne, og Jacob Friis-Sandness (11) spurte blant annet ordføreren om hvorfor man ikke kan ha flere lekeplasser i sentrum.

– Det er ikke nok lekeplasser i byen. Så da hun spurte oss om det er noe vi ønsker oss, så svarte jeg det, sier han mens søsteren Bertine (7) og venninnen Lilly Børgesdatter Johnsen (7) nikker enig.

– Det han sier er spot on. Vi har den siste tiden blitt mer oppmerksomme på at byen mangler lekeplasser. Folk elsker å komme til sentrum, men det må være lekeplasser så barna har noe de kan finne på. Jeg tenker vi må se på utearealene fremover, sier Røymo.