Meteorologisk institutt har kommet med ekstremvarsel for Helgeland, Saltfjellet, Salten, Ofoten og Troms.

Yr.no skriver at det torsdag morgen ventes økning til sørøstlig full storm utsatte steder i Troms, med lokalt kraftige vindkast på 35–40 m/s.

– Hvis vi hadde hatt ekstremværvarsel på kommunenivå, så hadde vi ikke sendt ut for Tromsø kommune. Tromsø er altså ikke spesielt utsatt, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, Tore Vassbø, til iTromsø.

Men han forteller at man vil merke kraftig vind i kommunen på utsatte steder.

Indre strøk

Årsaken til ekstremværet er at et lavtrykk i Norskehavet og et høytrykk over Kolahalvøya setter opp et kraftig sørøstlig vindfelt over hele Nord-Norge.

– Når det kommer vind fra sørøst og øst, så kommer den inn over fjell og daler. Dette fører til at det vil være enkelte plasser hvor det vil være kraftige vindkast. Det er typisk indre strøk, som ikke er vant til noe særlig vind, som vil merke det mest, forklarer meteorologen.

Vind som har fart på 32,6 meter per sekund som gjennomsnitt over en periode på 10 minutter, regnes som orkan. Vassbø forklarer at det er enkelte steder som kan få såpass kraftige vind.

– Enkelte målestasjoner på fjelloverganger vil nok kunne måle orkan, sier han.

Sterk kuling i Tromsø

Tromsø by ser ut til å slippe unna den kraftigste vinden. Ifølge værvarselet på yr.no vil vinden i Tromsø på det meste komme opp i sterk kuling, en vindstyrke på 19 m/s.

– Tromsø vil nok ikke merke noe særlig til vinden, sier meteorologen.

Vinden vil trolig minke allerede fredag morgen.

– Forebygg skader

På twitter oppfordrer Troms politidistrikt at alle sikrer løse gjenstander.

– Sjekk båtfortøyning, og på generellt grunnlag forebygg skader så godt som mulig, skriver politiet.