Flere nye snøkanoner, et helt nytt vannløp, ny tråkkemaskin og et av de mest teknisk avanserte systemene alpinverden har å by på – det skal sørge for rekordtidlig åpning. I hvert fall på flere år.

– Vi håper på å kunne åpne før jul, så folk får mulighet til å stå på ski i jula, sier Rune Kufaas.

Han er fortsatt daglig leder i Tromsø alpinpark, men det er sønnen Jesper Kufaas som har tatt over ansvaret for de nye systemene.

– Han har jobbet døgnet rundt siden etter sommeren for å få alt på plass.

Les også: - Det blir en helt ny alpinæra

Kan styre anlegget fra Dubai

Etter at Kufaas overtok alpinanlegget i 2015 har det skjedd flere store forandringer.

Et av dem er flere snøkanoner som nå gjøres klar til vinteren.

– Vi har fått et helt nytt system, da er det alltid ting som går galt fordi det ikke har fått kjørt seg inn enda. Men det er det vi jobber med nå, vi har testet dem ut det siste døgnet for å se at alt fungerer.

De to siste dagene har Jesper tilbrakt 36 timer i slalåmbakken.

– Alt styres av denne datamaskinen her, sier han og viser fram et kart over anlegget med alle snøkanonene illustrert.

– Nå er det ikke alt som fungerer som det skal, det er derfor jeg har vært her så mye. Men når alt er oppe og går kan jeg styre hele anlegget fra en app på telefonen. Da kan jeg skru av og på snøkanonene på ferie i Dubai.

Les også: Dobler satsingen i Kroken

Håper på desember

Oppe i alpinanlegget er snøkanonene i full gang med å danne grunnlaget for årets skisesong. Den håper han kan starte i desember.

– Vi trenger en halv meter snø overalt, minst, for å kunne åpne, sier Jesper.

Tross det milde været som er meldt de neste dagene tror han ikke snøproduksjonen de er i gang med nå er bortkastet.

– Den snøen klarer seg. Det blir ikke som i fjor da vi startet snøproduksjon 5. november, også regnet alt bort. Akkurat nå er det bedre å produsere litt enn ingenting.

– Rune sa at dere håper på å kunne åpne før jul, får dere til det?

– Sa han det? Da klarer vi det.

GÅR FOR FULLT: Ifølge Kufaas er det ikke lengre mulig å drive et alpinanlegg uten hjelp fra snøkanoner, men naturlig snø og lave nok temperaturer er de og avhengig av.
DUBAI: Dette systemet lar de ansatte ved Tromsø alpinpark styre snøkanonene fra en liten bu. Det samme systemet har Kufaas på en app på telefonen sin. Med den kan han styre hele anlegget fra ferie i Dubai.
SISTE «FINISH»: Elektrikere, entreprenører og anleggsarbeidere er blant alle som har vært med på å sette opp de nye systemene i Kroken. Nå er det opp til Kufaas å sørge for at alt fungerer fram til åpningen i (forhåpentlig) desember.