En røykvarsler kan berge liv, men bare om den virker. Forsikringsselskapene vil at batteriet i røykvarsleren byttes ut den 1. desember hvert år, men det er også viktig å sjekke at den faktisk oppdager røyk selv om batteriet er i orden.

– Hvis du bare trykker på knappen, tester du kun at det er strøm i batteriet, ikke om røykvarsleren slår ut om det brenner, sier Odd Magne Skjerping, som er brannekspert i Frende Forsikring.

Test varsleren

For å sjekke om varsleren virker, anbefales det å teste med røyk. Bruk en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til slik testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, for å kontrollere. Piper varsleren av seg selv, fungerer den som den skal.

Videre anbefales det å lese informasjonen som følger med røykvarsleren om hvilket batteri som bør benyttes.

– Et batteri er ikke et batteri. De har ulike energier i seg, og varer forskjellig, sier testingeniør Henry Hansen hos Venotek test- og måleinstrumenter.

Den eneste røykvarsleren i boligen manglet batteri. Den sto i gangen rett utenfor et soverom, men varslet ikke. Mann i 40-årene omkom i brannen. Foto: Frende Forsikring

Ta hintet

9-voltbatterier er den vanligste batteritypen i røykvarslere. Disse har vanligvis en varighet på mellom 12 til 15 måneder.

– De kjemiske egenskapene i et batteri svekkes gradvis, også når det ikke er i bruk. De rimeligste batteriene kan vare fem-seks måneder, og er ofte ikke datostemplet. Har batteriet ligget lenge i butikken, forkorter det holdbarheten, sier Hansen

Piper varsleren burde man likevel ta hintet og skifte batteriet med en gang.

– Selv om du skifter batteri på Røykvarslerens dag, er det viktig at du lytter til varslingen fra røykvarsleren, og skifter igjen når den piper, sier Skjerping.

Bruk flere varslere

Det anbefales også å ha flere røykvarslere i huset, og det er påkrevd å ha minst en i hver etasje.

– Det er et krav at røykvarslere skal kunne høres tydelig fra alle soverom, selv når alle dører er lukket. Dette bør du teste ut, sier Skjerping.