– Vi startet i det små, med et dobbelt Coca-Cola-kjøleskap i «Virkelig» sine lokaler. I dag har vi passert 60 tonn innsamlet og utdelt mat, forteller Nordstrand.

Barn

Tromsø Matsentral, som rundt påsketider flyttet inn i egne lokaler på Alfheim, jobber med å samle inn overskuddsmat fra butikker og grossister. I stedet for at maten blir kastet, sørger matsentralen for at den kommer til nytte hos folk som trenger den.

– Både jeg og Anne har barn, og da vi hørte at rundt 800 barn i Tromsø tilhører familier som lever under fattigdomsgrensen, kjente vi det i mamma- og pappahjertet, sier han.

– Det er ikke rakettforskning det vi holder på med: Vi har folk i Tromsø som sulter, og vi har butikker og grossister som kaster mat – hva kan man gjøre med det?

Tromsø Matsentral har i dag et formalisert samarbeid med både Coop Nord og Norgesgruppen Region Nord, og har faste butikker som de får hente overskuddsmat hos.

– Vi ønsker å være et humanitært grossistledd slik at alle organisasjonene skal få samme tilgangen på mat – at de har et lager å forholde seg til. Og i tillegg til å samarbeide med for eksempel bymisjonen og Kafé X, så har vi ukentlig rundt 100 utkjøringer til familier, derav rundt 50 barnefamilier.

Miljø

Nordstrand opplever at de ansatte i butikkene er veldig glade for å være med på samarbeidet, og glade for at de slipper å kaste brukbar mat.

– I det daglige forholder vi oss til at vi berger miljøet. De som mottar mat fra matsentralen hjelper oss med å berge miljøet! Dette er vinn-vinn på alle bauger og kanter, mener han.

– I tillegg får vi tilbakemeldinger fra barnefamilier som sier at de aldri har spist så sunt og variert som etter at de begynte å samarbeide med oss. Når vi får slike tilbakemeldinger, da blir jeg følelsesmessig inkontinent.

Nordstrand forteller at de i dag henter mat fra fem-seks butikker, men at man i fremtiden kanskje kan ha lokaliteter som tillater at man kan hente mat fra alle byens matbutikker.

Dugnad

– Vi er et dugnadsforetak. Vi tigger og ber ikke om hjelp, men vil gjerne ha samarbeidspartnere. Dugnadsånden i Tromsø ikke er død, og det er mange som vil være med. Sist ut var Kulturhuset som kom med billetter til «Putti Plutti Pott» som vi kunne gi ut til unger. Da hadde vi muligheten til å nå folk som ellers ikke ville benyttet seg av et slikt tilbud, rett og slett fordi økonomien ikke tillater det.

Han synes det er hyggelig å bli plukket ut som finalist til «Årets tromsøværing».

– Vi tenker at vi driver med miljøvern og at vi treffer folk hver uke som er kjempefornøyde med å få tilgang på god mat. Vi har sett et behov, og så slumper det til å faktisk være både artig og meningsfylt å holde på med! Kanskje ble vi nominert fordi noen synes vi har gjort noe lurt?

Her kan du lese om presentasjonen av de øvrige kandidatene:

Kandidat 1: – Tror folk synes vi gjør en god jobb

Kandidat 2: – Jeg er veldig stolt av byen min

Kandidat 3:  – Mitt ønske er at folk skal ta vare på dyrene sine

Kandidat 4: – Jeg synes det er trivelig å hjelpe